Najzanimljiviji sajt Balkana

zamrznuti embrion

U gradu Isfahanu koji se nalaz u Iranu, rodilo se dete iz embriona koji su lekari i naučnici zamrzli 2003. godine znači pre 14 godina!.... Ovo je novi rekord u medcinskoj oblasti u čuvanju oplođenog embriona koji je očuvao mogućnost da se razvije u zdravu novorođenu bebu.

Kako saopštava iranska informativna agencija Irna, u subotu je u gradu Isfahanu svet ugledalo dete koje se razvilo iz embriona zaleđenog pre 14 godina Do sada naučnicima i lekarima nije polazilo za rukom da omoguće rađanje deteta iz tako "starog" embriona.Prethodni rekord držao je embrion koji je zaleđen stajao 11 godina u specijalnoj hladnjači.

"Do danas niko nije uspeo da dovede do rađanja zdravog deteta iz embriona koji je tako dugo bio zaleđen", izjavio je doktor Sajed Asadolah Kalantari, jedan od rukovodilaca Centra za lečenje steriliteta u Isfahanu.

On je dodao da se u njihovim specijalnim hladnjačama čuva još 100.000 zaleđenih embriona.

42-godišnja majka bebe koja je na svet došla na ne sasvim uobičajen način sada se dobro oseća. Ona je prethodno uspela da se izbori sa rakom limfnih čvorova. Metoda kojom je ta žena rodila dete smatra se najuspešnijom u slučajevima kada žena oboli od malignog tumora.

Tada se pre početka hemoterapije i zračenja, veštačkim putem uzimaju i zamrzavaju jajne ćelije, čime se ženi ostavlja mogućnost da eventualno rodi dete, ako se izbori sa opakom bolešću.

Kako je navedeno, pre nekoliko nedelja u Iranu je usvojen zakon koji omogućava očevima da posle rođenja deteta uzmu porodiljsko odsustvo i ostanu uz novorođenu bebu, u cilju poboljšanja uslova za podizanje nataliteta.

Takođe, u Iranu država pokriva sve medicinske troškove lečenja neplodnosti, a mlade majke finansijski stimuliše na rađanje.

izvor:rts.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1