Najzanimljiviji sajt Balkana

robot zatvor
Grupa naučnika iz Južne Koreje je napravila model robota čuvara u okviru projekta koji je vredan 850.000 dolara.

Ovaj projekat podržalo i organizovalo je ministarstvo za primenjenu nauku Južne Koreje.Robot čuvar je visok  1.5 metar, dok za "robotski hod" je zaduženo četiri točka...

Kako piše engleski "Telegraph" robot će da patrolira samo noću u zatvoru.Robot čuvara  će povezivati zatvorenike s stražarima preko bežične veze,kako kažu u saopštenju Azijskog foruma za prevaspitavanje, jedne južnokorejske grupe koja se bavi istraživanjima kriminaliteta i zatvorske politike.

Ova grupa je u saradnji s ministarstvom pravde i pokrenula ceo ovaj robotski projekat.

Senzori robota će im omogućiti da otkriju abnormalna ponašanja zatvorenika, kao što je samoubilačko ili nasilno ponašanje i o tome odmnah obaveste dežurnog stražara u zatvorskom bloku.


 Profesor Li Baik-Ćul sa Univerziteta Kjongi je izjavio:

"Namera je da se omogući sadašnjim čuvarima da se više posvete procesu prevaspitavanja i rehabilitacije zatvorenika. Pošto smo skoro završili sa izradom bitnih operativnih sistema kod ovog zatvorskog robota, sada radimo na nekim detaljima kako bi roboti izgledali više prijateljski zatvorenicima" dodao je profesor Li

U planu je da tri robota čuvara budu isprobana u korektivnoj ustanovi u južnom gradu Pohang idućeg marta kada bude potpuno završena izrada automatizovanih stražara.

Inače za neupućene Južna Koreja pokušava da bude svetski lider u robotici.Koreanci imaju već sada robote koji predaju engleski u školi,čuvaju granicu prema Severnoj Koreji čak i čiste kuće.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala