Najzanimljiviji sajt Balkanabolnica za lutke lisabon
U Lisabonu postoji "Bolnica za lutke", još od davne 1830.godine.U ovoj "bolnici" se male krhke lutke brižno i sa mnogo ljubavi popravljaju i skupljaju već petu generaciju....

Ova neobičan i zanimljiva bolnica smeštena je u staroj lisabonskoj gradskoj jezgri.

Sve lutke koje dođu na ovo mesto imaju svoj "bolnički karton" i poverene na brigu veštim ruka tri "doktorice za lutke" koje im vraćaju oči, ruke ili novu kosu, koje pomno izabiru među stotinama rezervnih delova složenih u drevnim malim ladicama.
bolnica za lutke lisabon uredno složeni rezervni delovi

Ova zanimljiva "bolnička ustanova za lutke" opisuje se u turističkom vodiču kao jedna od najstarijih "bolnica za lutke" koja je još operativna i kao jedna od najboljih trgovina igračkama u svijetu, prenosi Hina.

Ponosna na taj dobar glas, vlasnica Manuela Cutileiro, uprkos tome ostala je skromna.

"Radimo u svom kutku i ne brinemo se za rekorde i statistike"


Njeni klijenti su "muzeji i kolekcionari, a ponajviše privatne osobe koje su sentimentalno vezane za svoje lutke ", rekla je bivša učiteljica koja ima 72 godine.

Istorija porodične kompanije počinje u 19. vijeku sa "starom damom" Carlotom da Silva Luz koja se bavila proizvodnjom krpenih lutaka sedeći pred svojom radnjom sa lekovitim biljem na trgu Praca da Figueri, gde je tada bila otvorena tržnica.
bolnica  za lutke u lisabonu

Postupno je lekovito i aromatično bilje prepustilo mesto dečjim raznim lutkama koje danas ispunjavaju izlog radnje, ali i čitav muzej na prvom spratu.

Oko 4.000 lutaka poređano je od poda do plafona prostorijama uz radionicu gde se njeguju one "bolesne" lutke.

Tako se na ovom mestu-bolnici mogu naći stogodišnjakinje s porculanskom glavom, lutke u narodnim nošnjama iz različitih delova Portugala kao i nekoliko modernih današnji lutka Barbika.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala