Najzanimljiviji sajt Balkana

najveca najduza baklava na svetu Ljubljana

U Ljubljani pre par dana je napravljena najveća i najteža baklava na svetu i to zahvaljujući trudu ženskog bošnjačkog udruženja ZemZem, ceo događaj odigrao se na Prešernovom trgu....

Iz ovog udruženja veruju i da će ova njihova baklava ući u Ginisovu knjigu rekorda.

"Najteža i najveća baklava" na svetu teška je gotovo 310 kilograma a duga 18.75 metara širine je 50 centimetara.! Ovu kako veruju "najtežu i najdužu" balklavu na svtu građanima su delili su bosanski glumac Enis Bešlagić i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Dobrovoljni prihodi posetialca a plaćalo se koliko je ko hteo da da, u sklopu tradicionalnog festivala bosanske hrane ićiće za izgradnju gradnji ljubljanske džamije.

Na festivalu je podeljeno i više stotina litara kafe koja se pekla u ogromnoj džezvi koja je pre nekoliko godina ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća džezva na svetu.Inače džezva je u Ljubljanu dovezena iz Visokog, a napravljena je 2004. godine i od tada džezva putuje po svetu, a prvi "gostuje" u Ljubljani.

"Prava baklava treba upiti agdu, slatku vodu, a za to je potrebno vrijeme. Kad moja mama peče baklavu, to radi celi dan, a jede se tek sutradan, kad upije svu vodu i kad baklava postane sočna", izjavila je medijima je Amina Agić iz udruženja ZemZem.

Organizatori veruju da će Ginisove sudije i odbor iduće nedelje priznati i zvanično da je ovo najteža baklava a ujedno da jei najduža. Mada Ginisova pravila propisuju da slatkiši i kolači moraju biti napravljeni u jednom komadu, a ne od više njih koji se onda povežu u jedan veliki kolač, kako je nastala njihova velika teška i dugačka baklava.

Inače baklava kao orijentalna poslastica od oraha i meda u bosansku kuhinju ušla u vreme osmanske vladavine a vrlo je popularna u području zapadne i srednje Azije, čak i u Kini, gde je u pokrajini Xinjiang vekovima je prisutna u kuhinji ujgurske manjine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala