Najzanimljiviji sajt Balkana

saher torta najveća na svetu

U centru slovenačke prestonice Ljubljane danas će biti napravljena isečena i besplatno podeljena građanima i gostima grada najveća saher torta na svetu!....


Na pripremi torte već od ranog jutra radi ekipa austrijskih i slovenačkih poslastičara.


Zbog veličine završno premazivanje torte glazurom odvijaće se u popodnevnim satima na posebno izrađenoj povišenoj konstrukciji u središtu Ljubljane, na popularnom Tromostovju kod gradske pijace.

Za izradu gigantske torte biće potrošeno 2.000 jaja, 50 kilograma brašna i maslaca, 40 kilograma kristalnog šećera i šećera u prahu, 45 kilograma različitih vrsta čokolade, više od 80 kilograma marmelade od kajsija i 200 kilograma glazure. Dok će Saher torta biti teška čak 600 kilograma!

Prve komade za Ljubljančane, njihove goste i putnike namernike iseći će oko 17 sati ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i članica bečkog gradskog veća Renate Bauer.
saher torta ginisov rekord

Beč i Ljubljana su gradovi-prijatelji, a izrada najveće originalne saher torte na svetu, za koju se veruje da će ući i u Ginisovu knjigu rekorda, odvija se u okviru ljubljanskih Dana Beča, kad se Slovencima predstavljaju turističke, kulinarske i druge atrakcije austrijske metropole.

Torta će se poslušivati na tradicionalni način – sa umućenom slatkom pavlakom, količine 300 litara.

Recept za originalnu saher tortu već je skoro 200 godina strogo čuvana tajna, a poslastičari koji rade prave saher torte prilikom zapošljavanja potpisuju ugovor s klauzulom kojom garantuju da ga nikome neće otkriti.

Recepturu je smislio 1832. godine Franc Saher, pomoćnik kuvara bečkog kneza Vencela fon Meterniha.

Glavni kuvar je bio bolestan, pa je pomoćnik po kome je kasnije proslavljena torta dobila ime dobio nalog da pripremi nešto posebno, originalno i slatko za prinčeve goste.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1