Najzanimljiviji sajt Balkanapametni pesacki prelaz
U Londonu nedavno je predstavljen prototip pametnog peaščkog prelaza budućnosti.Kako njegovi dizajneri tvrde ova pametna "zebra" je uočljivija je od obične...

Takođe sa ovim pešačkim prelazom budućnosti povećaće se bezbednost pešaka u saobraćaju

Pored sim LED svetlosnih izvora, koristi kompjuter i kamere, tako da u realnom vremenu može da menja horizonatlnu signalizaciju na kolovozu, u zavisnosti od toga da li se ispred mesta za prelaz ulice nalazi pešak ili ne.

Kada sistem proceni da je bezbedno preći ulicu, na kolovozu će se od LED sijalica formirati privremena “zebra”, a ispred samog pešačkog pojaviće se zelena svetlosna traka koja označava da pešaci mogu da zakorače na put.


Tehnologija je u stanju da prepozna različite vrste prevoznih sredstava, poput bicikala, pa se za njih na putu aktivira posebna svetlosna signalizacija.

U slučaju da pešak ili dete iznenada istrče na ulicu, pojaviće se upozoravajuće crveno svetlo na kolovozu, kao opomena kako samom pešaku, tako i vozačima,

Pametna LED signalizacija umesto klasične farbe na putu ima još jednu prednost jer je uočljivija u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti.

Prototip koji je za sada u fazi razvoja i testiranja sastoji se od horizontalnih LED panela dimenzija 7,5 m x 22 m i ispituje se na specijalnom poligonu u južnom delu Londona.

izvor:B92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala