Najzanimljiviji sajt Balkana

kopanje grobova takmicenje

Mađarska je nedavno bila domaćin jednom bizarnom takmičenju.Grad Debrecen je bio domaćingde je organizovano prvo nacionalno takmičenje u kopanju grobova.!...

U ovom čudnom takmičenju učestvovalo je 18 timova koje su sačinjavala po dva grobara.!

Sudije su ocenjivale brzinu i stil kopanja grobara takmičara, a kulminacija takmičenja je najbrže iskopavanje grobova koje traje nešto duže od pola sata.Svi takmičari grobari su od alata imali lopate, grablje i sekire kako bi iskopali grobove propisanih dimenzija: 0,8 metara širine, 2 metra dužine i 1,6 metara dubine.

"Nismo se posebno pripremali za ovo takmičenje jer ovo radimo svakog dana. Ovo je dobra zemlja, veoma je meka i vlažna, taman kakva treba da bude za takmičenje" kaže Jonas, jedan od grobara učesnika . Svaki od ovih timova imao je svoju tehniku. Neki više vole da zajedno kopaju, dok su se drugi organizovali da jedan čovek kopa, a da drugi grobar raspoređuje zemlju oko grobnice.

"Ne mislim da je ovo morbidno. Ovo je profesija i kolege koje su danas bili rivali su ponosni i zaslužuju naše poštovanje" rekao je zamenik predsednika Udruženja mađarskih grobara Zoltan Jurasik. Po rečima Lasle Tota, člana jednog od najbržih timova, najteži deo posla je kontakt sa ožalošćenima.

Pobednike ovog takmičenja u kopanju grobova čeka regionalno takmičenje koje se održava u Slovačkoj.

Organizatori kažu da ovim takmičenjem žele da poboljšaju ugled grobara i privuku mlade ljude koji bi želeli da se bave ovim poslom.Danas posao grobarima kvari i kremacija za koju se ljudi sve češće odlučuju.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1