Najzanimljiviji sajt Balkana

Prvi hologramski protest u svetu
U Španiji je sinoć 13. aprila organizovan prvi virtuelni ( hologramski) protest u svetu
 koji je usledio posle zabrane okupljanja ispred institucija. Organizatori ističu da je protest ironičan i da im španska vlast ekstremno ugrožava slobodu.!....

Krajem prošle godine španska vlada donela je zakon koji propisuje ekstremne kazne za učesnike protesta koji se okupe oko vladinih institucija

Pokret "NoSomosDelito" (Mi nismo kriminalci), sastavljen od oko 100 različitih organizacija, pozvao je pre nekoliko dana simpatizere iz celog sveta da učestvuju u ovoj nesvakidašnjoj prilici, tako što će snimiti svoje lice veb-kamerom na sajtu kampanje.

Više od 2.000 fotografija poslato je i iskorišćeno u hologramskim demonstracijama, koje su trajale sat vremena. Da dodamo i to da, prema novom Zakonu o bezbednosti građana zabranjeno je okupljanje ispred vladinih institucija bez dozvole vlasti. Ova zabrana uključuje sve institucije, od univerziteta do bolnica.

Organizatori neovlašćenih demonostracija mogu biti kažnjeni sa 600.000 evra, kao i sa 600 evra za nepoštovanje policajca, i 30.000 evra zbog fotografisanja ili snimanja policije. U video-snimku koji promoviše protest, predstavnica organizatora navodi da primena ovog zakona znači da građani neće moći da se okupljaju u javnosti bez straha od kazne.

„Neće vam biti dozvoljeno da se slobodno izrazite. Jedino ćete to moći da učinite ukoliko ste hologram“, dodala je. Portparol organizacije Karlos Eskano rekao je za španski list El Mundo da je njihov protest sa hologramima ironičan.

"Ove zabrane nam ugrožavaju slobodu i pravo na mirno okupljanje. Poslednja opcija koja će nam ostati je da organizujemo proteste hologramima" izjavio je Eskano.

U decembru, kada je zakon odobrio Upravni odbor Popularne partije organizovani su koordinisani protesti u 30 gradova.Kao odgovor kontroverznom Zakonu o bezbednosti građana koji će početi da se primenjuje 1. jula, španski aktivisti su organizovali prvi virtuelni politički protest.

Posle nekoliko meseci klasičnih protesta protiv takozvanog "šaljivog zakona", sinoć je organizovan protest više hiljada holograma, koji su „marširali“ ispred španskog parlamenta u Madridu. Organizovani od strane grupe „Hologrami za slobodu“, ovi „duhovi-ljudi“ su držali plakate protiv drakonskih mera, ističući da hologrami imaju veću slobodu nego ljudi.

Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1