Najzanimljiviji sajt Balkana

boca iz mora U Baltičkom moru  je prošlog meseca, pronađena je izlgeda najstarija  boca s porukom,ništa tu ne bi bilo čudno da nije bačena ravno pre 101 godine.Ovu bocu staru 101 godinu izvukao je jedan ribar iz severnog nemačkog grada Kil...


 "Nema sumnje da je ovo prvi put da je pronađena tako stara poruka u boci koja je ostala netaknuta", kazao je on. Istraživači su uspeli da identifikuju autora poruke i pronađu njegovu unuku u Berlinu.


 "Bilo je neverovatno", rekla je 62-godišnja Angela Erdman, koja je dedinu poruku u boci imala priliku da drži u rukama prošle nedelje u hamburškom muzeju. U poruci, ispisanoj na razglednici, od pronalazača se traži da je vrati na naznačenu adresu u Berlinu.


 "Ovo je bio zaista uzbudljiv trenutak", navela je Erdman, priznajući da je zaplakala kada je videla bocu.Fon Nojhof je objasnio da su stručnjaci na osnovu adrese utvrdili da je poruku napisao i u more bacio 20-godišnji Rihard Plac, sin pekara, tokom ekskurzije na Baltiku sa grupom ljubitelja prirode 1913.

 Erdman je izjavila da nije poznavala Placa, svog dedu po majci, koji je umro 1946. u 54. godini. Sve što je znala o njemu je da je bio socijal-demokrata koji je voleo da čita.

 Veći deo mastila na razglednici je vremenom, ali i zbog vlage, potpuno izbledeo, tako da se poruka jedva može pročitati, rekao je fon Nojhof. Pronađena boca s porukom biće izložena u muzeju 1. maja. Nakon toga, stručnjaci će pokušati da dešifruju ostatak teksta sa razgledinice.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, dosad najstarija poruka u boci datira iz 1914. Provela je skoro 98 godina u moru pre nego što je pronađna
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1