Najzanimljiviji sajt BalkanaPčele dobile svoj autoput
U Norveškoj je ovih dana otvoren prvi "autoput" za  pčele i ostale insekte koji oprašuju biljke! Autoput ili da kažemo koridor, je projekat zamišljen tako da na svakih 250 metara postoji "stanica polena"....

"Zamisao je da se kreira ruta - "autoput za pčele" kroz grad sa dovoljno stanica za hranu celim putem kojim idu bumbari pčele i ostali insekti. Tako će ove "polen stanice" dati dovoljno hrane  i će pomoći će bumbarima da prežive u okruženju koje je znatno izmenjeno ljudskim delovanjem", saopštili su lokalni izvori u Norveškoj 

Bumbari,pčele i ostali insekti značajni za oprašivanje imaju problem preživljavanja u urbanim sredinama u kojima nema dovoljno cveća iz koga se crpi nektar. 

Zbog nedostatka nektara pčele gladuju i umiru, što negativno utiče na celokupnu prirodu. U Norveškoj je 6 od 35 vrsta bumbara ugroženo.

Međutim, novim projektom naučnici žele da promene takav trend. Od istoka ka zapadu grada Osla na balkone i terase su postavili cveće, a u projektu zajednički sarađuju lokalne vlasti, naučnici i stanovništvo koje se ohrabruje da zasadi biljke neophodne pčelama.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala