Najzanimljiviji sajt Balkana


Frozen Ark banka DNK za ugrozene vrste

Ako niste znali u gradu Notingemu u Velikoj Britaniji nalazi se "Zamrznuta barka" (engl. "Frozen Ark") u kojoj naučnici čuvaju 5.500 DNK materijala i ćelija ugroženih vrsta što bi moglo da dovede do nekih možda konkretnih pomaka u medicini i nauci..


A ko zna, ako se se tehnologija bude razvijala ovako brzo, jednog dana i do "stvaranja" tih nestalih ili umirućih životinjskih vrsta na osnovu sačuvanog DNK materijala.!

Na žalost čovečanstva mnoge vrste će nestati pre nego što otkrijemo njihovo postojanje. "Frozen Ark je projekat da se pronađe i sačuva (DNK i ćelije izumrlih i trenutno ugroženih životinja za neke buduće generacije pre nego što bude prekasno", izjavio je Džon Armur, profesor Univerziteta NotingemU samom Notingemu se čuva 705 uzoraka, poput amurskog leoparda i sibirskog tigra. Čuvaju se na sobnoj temperaturi u opremi za uzimanje uzoraka FTA (engleska skraćenica od brza tehnologija za analize) ili u zamrzivaču na temperaturi od minus 80 stepeni Celzijusa.

Zamrznutu Barku je pre 10-ak godina pokrenuo par britanskih naučnika Bryan Clarke koji je preminuo 2014. godine i njegova žena An. Ovaj projekat danas ima 22 partnera, zooloških vrtova, istraživačkih centara i univerziteta širom sveta, koji su prihvatili 48.000 uzoraka 5.500 vrsta.

Zamrznuta barka prijekat za spas ugroženih vrsta "Neki našu delatnost smatraju defetističkom. Našem projektu najviše se protive konzervativci koji smatraju da svi napori moraju biti posvećeni očuvanju ugroženih vrsta", rekao je jedan od upravnika Zamrznute barke Ed Luis.

Ovim humanim projektom naučnici iz Notingema pokušavaju naprave rezervu za slučaj izumiranja nekih životinjskih vrst. Nadahnuće za ovaj projekat bio je mali endemski puž s Tahitija partula, kojem je pretilo izumiranje zbog naseljavanja drugih puževa.

Osnivač projekta profesor Klark doneo je primerke puža partule u laboratoriju, a nakon toga poslao na adresu više zooloških vrtova u svetu i tako je uspeo da spasi u ovu vestu, čiji povratak u prirodu se trenutno isprobava.

"Jednog dana smo se pogledali i pomislili da treba isto učiniti za druge ugrožene vrste. Sve zavisi od beskičmenjaka. Ukoliko oni nestanu, nestaćemo i mi", rekla je An Klark, dodajući da su beskičmenjaci najvažniji. Beskičmenjaci su neophodni za Zemlju. Oni oprašuju kulture, smanjuju broj štetnih insekata, prečišćavaju vodu i tlo hrane hranljivim sastojcima.

Uticaj ljudske aktivnosti i klimatskih promena posebno je drastičan u okeanima. Prema predviđanjima koralni sprudovi, koji su stanište za više od 25 odsto morskih vrsta, mogli bi da nestanu do 2050. godine. Međunarodna unija za očuvanje prirode procenjuje da je 41% vodozemaca i 26% sisara spada u rizičnu grupu izumiranja.

izvor:beta

 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1