Najzanimljiviji sajt Balkana
zanimljiva auto trka vozači su bili i gluve i slepe osobe

Ovih dana je u  Poljskoj  organizovana zaista neobična auto trka.Trka automobila  u kojoj su vozači bili slepe i gluve osobe.! ...
 
Kao što je nekada Helen Keler, koja je bila prva gluva i slepa osoba koja je završila koledž, učesnici ove neobične auto trke na aerodromu Lođ u centralnoj Poljskoj, pomerili su granice svojih mogućnosti.
 
"Od 19 učesnika, 12 nikada ranije nije vozilo automobil, dok je sedam njih vozilo automobil pre nego što im je oštećen vid i sluh", izjavio je Mateuš Kotnovski iz Asocijacije gluvih i slepih osoba
 
"Neki su potpuno gluvi i slepi. Oni koji mogu malo da vide i čuju nose maske i šlemove kako bi svi bili ravnopravni", dodao je on u izjavi AFP-u.
Svaki učesnik je morao da pređe dva kruga na stazi pod budnim okom svog suvozača, a prethodno su imali dva dana treninga kako bi stekli osjećaj za volanom.
 
Tri auto škole su bile uključene, kao i veliki broj instruktora koji su morali sa vozačima da razviju poseban jezik zasnovan na dodiru.
 
Vlasnik jedne od škola Žbignjev Palgan dao je jasna upustva svom vozaču: "Kada dodirnem levu stranu tvog kolena, skreni levo. Kada dodirnem desnu stranu, skreni desno".
 
"Kada dodirnem vrh tvog kolena, ispravi volan i kada pritisnem na dole, ubrzaj. Kada povučem tvoje koljeno, koči", nastavljao je Palgan sa instrukcijama jednoj od slepih auto vozača
 
Na kraju pogledajte video kako je ta neobična auto trka izgledala:

 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala