Najzanimljiviji sajt Balkana


prvi beskućnik u pragu kao wi fi predajnik


Ovih dana u Pragu možete videti jednog neobično odevenog beskućnika. Ime neobilčnog beskućnika je Radim (56) i on je prvi beskućnik - "hodajući hotspot“ za bežični internet, odeven u majicu na kojoj piše da ko mu se približi, može se besplatno priključiti na internet....

Beskućnik Radim, koga u četvrti Dejvice poznaju jer kraj ulaza u metro prodaje cvećei koji je beskućnik punih 35 godina, pristao je da postane probni "mobilni wi-fi predajnik“ u projektu "Wi-Fi 4 life" kojim student Luboš Boleček pokušava da spoji korisno s humanitarnim - da pomogne beskućnicima preko službe besplatnog interneta na mestima na kojima besplatnog signala nema.

"Pomažem im da pokrenu projekat. Ne razumem se u internet, ni u takva dostignuća", rekao je Radim za današnju Mladu frontu Dnes.

Ako se akcija pokaže uspešnom, Boleček želi da je ponudi Pragu i provajderima interneta. Tokom probnog perioda biće angažovano šestoro beskućnika koji bi po osam sati dnevno proveli na najprometnijim mestima u Pragu, noseći u džepu uređaj koji omogućava priključivanje na internet ljudima u prečniku od oko 20 metara.

"Beskućnici wi-fi hot spot“ bi u zamenu za to dobili hranu, odeću i smeštaj, a nakon šest meseci i ponudu zaposlenja od grada ili nekog preduzeća.

"Na pamet mi je pala takva ideja kada sam bio na studijskom boravku u Kanadi i nisam nigde mogao da nađem kako da se priključim na internet.Tada sam se dosetio da bi nedostupni internet mogli da reše beskućnici. Sada to nije više projekat za internet, već kako da se pomogne ljudima koji su pali na dno“, objasnio je Boleček.

Inače ovakav sličan projekat je u SAD pre tri godine propao zato što je kompanije BBH postala meta kritika da time ponižava i žigoše beskućnike.

"Beskućnici su već žigosani, a nikome to ne smeta" odgovara Boleček na to što će beskućnici biti odeveni u njegove reklamne majice.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1