Najzanimljiviji sajt Balkana
Ovako nešto( kao što naslov glasi) možete da vidite samo u nordijskim zemljama i to tamo predstavlja svakodnevnicu roditelja koji imaju bebe ili malu decu,dok kod nas iz "južnijih" krajeva samo ovo može izazvati nevericu i šok...


U Skandinavskim zemljama roditelji svoju decu ili male bebe,ostavljaju da spavaju vani na veoma niskim temperaturama!Kako Skandinavci roditelji tvrde tako nešto je zdravo.Ako se ikad zadesite na primer u Kopenhagenu,Štokholmu ili u nordijskim zemljama i ugledate ispred kafića ili radnji vidite mnogo ostavljenih dečijih kolica sa bebama unutar njih ne paničite.

Nemojte zvati policiju jer kod njih je to sasvim normalna i svakodnevna pojava,da bebe spavaju vani na niskim temperaturama

U današnje vrijeme na ovaj (za nas možda ekstremni potez )su se odlučili i vrtići u Švedskoj.Tako malu decu na spavanje stavljaju pod vedro nebo.U vrtiću "Forskolan Orren",na primer deca popodne spavaju vani sve do svoje treće godine.

A kada temperatura vani padne ispod minus 15 onda se dečija kolica pokrivaju dodatno ćebadima.Tako se zna desiti da u vrtićima deca budu vani od 9 ujutro pa sve do 15 časova posle podne!

 Istraživačica Marjo Tourula dokazala je i da spavanje na vanjskom vazduhu traje duže i to do sat. Po istraživanjima,tako idealna temperatura za spavanje vani, je minus pet stepeni, dok neki roditelji svoju jecu ostavljaju vani i na minus 30.! i da dodamo na kraju jednu Švedsku poslovicu za zimu koja glasi"Nema lošeg(npr.hladnog) vremena ima samo loše odeće"

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala