Najzanimljiviji sajt Balkanaplutajuca vetrenjaca
U Škotskoj je postavljena prva na svetu plutajuća vetrenjača i ona se nalazi na severoistočnoj obali Škotske. Ova zaista revoluciona....

i zanimljiva tehnologija će tako omogućiti skupljanje energije vetra u dubokim vodama

Plutajući vetropark  "Hywind" postavljen je probno,i ove plutajuće vetrenjače će obezbediti struju za 20.000 domova.

Proizvođač Statoil očekuje da će energija iz turbine biti jednaka, ili će nadmašiti trenutni prinos. Nadaju se profitu, posebno u Japanu i na zapadnoj obali SAD, gde ima dubokih voda.

Za sada je jedna džinovska turbina već postavljena na mesto, dok još četiri čekaju u norveškom fjordu. Iako su ove turbine sada skupe, Statoil veruje da će se troškovi drastično smanjiti u budućnosti.

Prva plutajuća vetrenjača, uključujući elisu, visoka je 175 metara. Teška je 11.500 tona. U kućište postavljeno iza elise mogu stati dva autobusa na sprat. Svaka elisa duga je 75 metara, što je skoro dužina krila “erbasa”. Turbine mogu da funkcionišu u vodama dubine do kilometar.

Iz Statoila navode da elise imaju revolucionarni softver, koji drži kulu uspravnom zatežući elisu da ublaži pokrete vetra, talasa i struja. Projekat "Hywind" sprovodi se u saradnji sa firmom iz Abu Dabija “Masdar”.

Plutajuće turbine mogu postaviti novu granicu u polju energetike, takođe naučnici upozoravaju da su investicije u dodatne nove tehnologije hitno potrebne kako bi vlade smanjile emisije štetnih gasova.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala