Najzanimljiviji sajt Balkanasaon za istrebljenje vaški

Zvuči pomalo čudno ali je istinito u Srbiji, u Beogradu postoji salon za uklanjanje vaški koji već radi gotovo godinu dana! Ovaj salon protiv vaški ne bi ni postojao da nije bilo i roditeljske i dečje muke i verovatno nikome ne bi palo na pamet da ga otvori...Ne žele da se šišaju ni dečaci, a kamoli devojčice. Neki mališani uvereni su da će im vaške "popiti svu krv“. Majke uplakane i nervozne, jer ih je sramota da otkriju problem, a svaka druga i sama ima vaške. Smire se tek kada uz tretman dobiju i savet u jedinom beogradskom salonu za uklanjanje vaški.

"Najviše je taj problem raširen među decom - decom predškolskog uzrasta, a naročito onom koja idu u osnovne škole. To je verovatno zbog toga što u vrtićima postoji organizovana zdravstvena nega tako da se mnogo više vodi računa o tome. U školama to ne postoji", objasnio je vlasnik salona Vladimir Gaćeša.

Na ideju da otvore ovakav salon došli su posle letovanja u Španiji.

Potrebna su dva tretmana da bi se uspešno otklonile vaške. Tokom prvog se uništavaju žive vaške i što više položenih jajašaca – gnjida, a tokom drugog, sedam do devet dana posle prvog, im se zadaje konačan “udarac”.Oba tretmana koštaju negde oko 1.500 dinara.

Pregledom kose pod lupom počinje tretman uklanjanja vaški objašnjava vlasnik salona Vladimir Gaćeše. Kada se utvrdi stanje na terenu, kosa se “opere” odgovarajućim sredstvom. Za decu se koriste preparati od mineralnih ulja, a za odrasle preparati koji sadrže piretroide ili permetin. Kosa se potom ispere pa se nanosi specijalni, gust balzam.

 "Poslednji i najvažniji korak tretmana je tehnika iščešljavanja mokre koste gustim čeličnim češljem. Ova tehnika, čak, tačno propisuje kako da se kosa podeli na “polja”, kao i kako i pod kojim uglom je “napadamo” češljem. Samo iščešljavanje, pak, može da traje i do sat i po. Sve vreme kosa se posmatra pod velikom lupom, a ako je neophodno, koristimo i pincetu – objašnjava Gaćeša.

Prema rečima frizerke Milene Ljubičić, dovoljna su dva tretmana.Dok epidemiolozi kažu, vaške ne zaobilaze ni najčistiju kosu, kao što mnogi misle.

"Svi preparati na našem tržištu mogu da ubiju vaške, ali dok se ne istrebe gnjide problem nije rešen", naglasila je doktorka Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Na kraju ni majkama su za ovaj posao, koji nije nimalo lak, potrebne bar dve do tri nedelje.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala