Najzanimljiviji sajt Balkanaserverska prostorija
Računarski serveri izuzetno su važni uređaji za Internet kao i za web sajtove razne online portale, društvene mreže, online medije, banake itd.Mnogi ne znaju da tkz '' farme '' servera stvaraju ogromne količine toplote tokom rada...

Serveri kao i računari se tokom 24 non stop rada, brzo greju,  pa iz toga proilazi velika količina toplote, a da bi se ohladili i normalno funkcionisali, potrebno je jako mnogo ventilatora.

Njihovo hlađenje vrši se uz pomoć hladne vode i mnogo ventilatora koji duvaju hladan vazduh u računare i topli vazduh izvan njih. Ta se toplota servera obično odbacuje, van prostorija iako je reč o iskoristivoj velikoj toplotnoj energiji.

Tako je švedska firma "Stokholm Data Parks", u saradnji sa gradskim vlastima i gradskom agencijom za grejanje "Fortum Verme", počela je sa iskorišćavati  tu toplotnu "serversku enegriju".


To rade na sledeći način: hladna voda preko cevi ulazi u prostorije sa serverima gde se koristi za stvaranje hladnog vazduha, koji se potom uduvava prema serverima kako bi ih ohladio. Voda, koja se zagrejala tokom procesa hlađenja servera, se nakon toga cevima vraća u postrojenje "Fortuma" gde se dalje distribuiše za grejanje domova.

Pritom Švedska nije jedina država koja je iskoristila tu ideju, već se to u manjoj meri već radi i u Finskoj, Francuskoj, SAD-u i Kanadi.

Ali, Švedska želi da princip proširi na celu zemlju. Već sledeće godine "Stokholm Data Parks" grijaće 2.500 domova, a dugoročni cilj im je da u 2035. na taj način osiguravaju 10 posto grejanja u celom gradu.

Kako kažu iz projekta, 10 MW energije dovoljno je da greje 20.000 stanova, a na primer standardni serverski centar facebooka koristi oko 120 MW.!

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala