Najzanimljiviji sajt Balkana

Čipovana ljudska ruka Da li je počelo čipovanje ljudi? Sudeći po ovom tekstu i priči izgleda da jeste! Svi mi u Srbiji smo se već navikli da provlačenjem kartica, platnih ili identifikacionih,se završavaju neke obaveze plaćanja. Ali Epicentar, novi Hi-tech kancelarijski blok u Švedskoj, odlučio se za drugačiji pristup....

Oni su počeli da ubacuju čip ispod kože.!

Tako svaki zaposleni ulazi u firmu tako što na ulaznim vratima podiže ruku i dopušta da mu skener očita čip ubačen ispod kože. Reč je o RFID (radio-frequency identification) čipu veličine zrna pirinča koji se nalazi u ruci.Tako će svi zaposleni, njih oko 700 koji rade u tom kompleksu, "dobiti šansu" da budu čipovani.

Felicio da Costa,radnik čija kompanija posluje u okviru "kompleksa", prilikom ulaska mora prisloniti svoju ruku pored čitača na ulaznim vratima koja se potom otvaraju. Isto to mora da uradi prilikom ulaska u svoju kancelariju, ali i za korištenje fotokopirne mašine i sličnih stvari dok je na poslu.

"Toliko nam je ova tehnologija već bliska da nam ovo nije ništa preterano. Niko ne može bez mobilnih, platnih i drugih kartica kao i računara. Razlika je jedino što nam za upotrebu ovog čipa ne trebaju nikakve šifre već samo prislanjanje "čipovane" ruke " dodao je na kraju da Costa.

Tako će radnici ovog "kompleksa" uskoro moći i da plaćaju kafu jednostavnim dodirom ruke tj preko čipa ugrađenog ispod kože. Za ugradnju čipa potrebno je malo stisnuti zube jer postupak nije sasvim bezbolan. Čip se ugrađuje između palca i kažiprsta. Hans Sjoblad, koji radi za Svidiš biohaking grup kaže da su ti čipovi "intuitivni".

"Mi već komuniciramo s tehnologijom i to sve vreme. Danas je to malo zbrkano" trebaju nam PIN kodovi i lozinke. Zar ne bi bilo lakše samo dodirivanje rukom? To je stvarno intuitivno" izjavio je Sjoblad za  brtianski BBC.

Kao i uvek kada je reč o novoj tehnologiji mišljenja us veti o ovome su podijeljena. Jedni ne vide ništa loše u njima, dok protivnici smatraju kako je ovaj spoj ljudi i tehnologije prebrz pa čak i pomalo jeziv.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala