Najzanimljiviji sajt Balkana
Kroz istoriju čovečanstva pomerale su se mnoge građevine zbog razno raznih razloga ali u švedskoj planiraju da pomere ceo jedan grad!.Grad Kiruna u Švedskoj,145 km od Arktičkog kruga će se po svemu sudeći morati pemestiti odnosno seliti na novu lokaciju..


Švedski grad rad  Kiruna leži na rudniku gvožđa, jednom od najvećih na svetu.Kompanija koja je u vlasništvu države i koja upravlja rudnikom, kaže da je nakon godina iskopavanja, zemlja na kojoj leže domovi 18,000 stanovnika (popis 2010), više nije stabilna.Zato se, u ovoj akciji bez presedana, se seli celi grad Kiruna.!

Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) kompanija upozorila je vlasti da dublje iskopavanje može narušiti temelje grada.Odluka za preseljenje prethodila je 10 godina dugom planiranju samog čina.U martu je angažovana i arhitektonska firma iz Stokholma White arkitekter AB da sprovede projekat pod nazivom "Kiruna 4-ever" (Kiruna zauvek).

Monika fon Šmalenze, izvršni direktor White arkitektera povodom ovog neobičnog građevinskog poduhvata šveđana je izjavila "Ovo preseljenje grada je istorijski zadatak i jedinstvena prilika za nas arhitekte”

Većina građevina biće srušena, ali će sve istorijski značajne znamenitosti, poput stare crkve, proglašene 2001. za najlepšu građevinu u Švedskoj, biti pažljivo demontirane, a zatim ponovo sklopljene na novoj lokaciji.

Tako će u narednih skoro 20  godina do 2033 godine, oko 3.000 kuća, nekoliko hotela, škole, bolnica i oko 200 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora biće dislocirano.LKAB je već uložila 397 miliona evra, kako bi pomerila Kirunu, a pripremila još blizu milijardu evra za preostalu transformaciju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala