Najzanimljiviji sajt Balkanahitna pomoc svedska

Ambulantna kola u švedskom gradu Štokholmu biće opremljena posebnim uređajima koji blokiraju radio-aparate u vozilima oko sebe, kako bi vozači mogli da čuju sirenu i sklone se sa puta na vreme...Za razliku od mitskog "švedskog TV detektora", tim mladih naučnika, studenata Kraljevskog instituta KTH razvili su funkcionalan uređaj koji "zauzima" širok spektar frekvencija i šalje glasovno upozorenje kroz radio-uređaje u vozilima u blizini, kao i tekstualnu RDS poruku koja se ispisuje na displeju.

Signal prekida i veze ostvarene preko blutut tehnologije između bilo kog muzičkog uređaja i ozvučenja u kolima.

"Vozači obično imaju samo nekoliko sekundi da odreaguju i da se sklone, dok je optimalno vreme 10 do 15 sekundi", kaže jedan od autora projekta Mikael Edberg.

Mladi naučnik kaže da podaci pokazuju da je sve više vozača koji zbog preglasne muzike ne reaguju na zvučne signale ambulantnih kola i da je zbog toga na putevima i više stresa.

"Želimo da privučemo njihovu pažnju mnogo ranije nego sada, to smanjuje i stres koji dodatno ugrožava bezbednost. Sistem ima tri funkcije - olakšava posao hitnim službama, povećava bezbednost na putu i poboljšava uslove u saobraćaju za ranjive kategorije", kaže Ernberg.

Sistem u zavisnosti od gustine saobraćaja prilagođava koliko daleko šalje svoju poruku.

Osim Hitne pomoći, sistem će u pilot-fazi koristiti i neka vatrogasna vozila u Stokholmu, a ukoliko se pokažu rezultati, plan je da se njegova upotreba raširi po celoj zemlji.

izvor:b92.net

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala