Najzanimljiviji sajt Balkana

 Kuskoj selo u kome se zviždi

Tursko selo Kuskoy je smešteno u blizini Crnog mora  stanovnci ovog sela su osmislili jednostavan i veoma efikasan način komunikacije na veće udaljenosti.Neobičan i jedinstven način komunikacije koji oni upotrebljavanju je zviždanje.!...

Seljaci iz sela Kuskoy ovakav vid komunikacije nazivaju "kuș dili", ili "ptičiji jezik" a i samo ime njihovog sela Kuskoj (tur. Kuşköy) znači "selo ptica". Neobično i nadasve zanimljivo sredstvo komunikacije je nastalo pre više od 400 godina.

Pošto je samo ovo selo smešteno na dosta nepristupačnom terenu, prenošenje poruke do drugih seljaka može biti jako teško. Upravo zbog toga su seljaci iz sela Kuskoj se veoma dobro snašli osmislili su alternativni način komunikacije. Inspirisani pojem ptica, počeli su zviždati slogove turskih reči.Seljaci iz "ptičijeg sela" su koristili i još uvek koriste ovu tehniku zvizduće komunikacije da jedni druge obavjeste o posetiocima sela, da upitaju jedni druge za pomoć ili da jednostavno pošalju nekome pozivnicu za druženje uz čaj.

Tokom godina njihov jezik zviždanja se toliko razvio da su počeli sklapati i složene rečenice, pa čak i voditi razgovore zviždanjem. Pošto se zvižduk čuje do udaljenosti od otprilike 1 km, ako je osoba koja treba primiti poruku dalje, neko će uvek biti ljubazan da prenese poruku -zvižduk dalje dok ne stigne do onog kome je namenjena

Danas u selu žive uglavnom stariji ljudi, a pojavom mobilnih i novih jednostavnijih načina komunikacije, i njihov "ptičji jezik" polako umire.

Ali oni stariji stanovnici sela se ne predaju još uvek modernim tehnologijama. Tako u selu Kuskoj svake godine organizuju festival na kome učetvuje oko 2.000 ljudi svake godinekoji.

Na ovom festivalu se promoviše jezik zviždanja, i prilikom toga pokušavaju promovisati jezik među mlađom populacijom, kao i razviti turizam koji značajno doprinosi ekonomiji sela. Tako se zokom svakog festivala zviždanja održi se i takmičenje, prilikom kojeg takmičar zviždanjem komunicira poruku sudijama koji se nalaze na drugoj strani planine.

Na kraju i sami poslušajte kako to izgleda i zvuči u videu kada seljaci sela Kuskoj prenose zvužduće poruke:

 
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

Posetioci sajta koji koriste Operu

Posetioci sajta koji koriste Operu pregledač (browser) na desktop računarima. Molimo vas da odblokirate naš sajt od adblock opera dodatka  (vidi sliku)  Jer...održavanje ovog websajta moguće je zahvaljujući prihodima od reklama i oglašavanja.HVALA UNAPRED😊 što ste, dozvolili da vam ovaj sajt prikazuje reklame/oglase
zareklame

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1