Najzanimljiviji sajt Balkana

auto bez vozaca Dubai

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stiže jedna zanimljiva vest koja je objavljena danas.U toj vesti se kaže da će do 2030. godine više od 25 odsto saobraćaja u Dubaiju odvijati u automatskim automobilima i autobusima bez vozača.!...U Dubaiju postoji više od milion i po vozila, na ulicama ovog velegrada nije neobično videti Ferarije Lamborginije kako, čekaju na semaforu. Dubai prestonica UAE već uvela najsavremeniji metro sistem bez vozača koji je prevezao 178 miliona putnika prošle 2015.godine

Pametnu tehnologiju koriste neki od proizvođača najluksuznijih vozila i razvija se takvom brzinom da plan vlasti UAE nije nerealan.

Automobili "bez vozača" mogli bi da naprave velike probleme hiljadama vozača taksija na ulicama Dubaija jer su gradski zvaničnici naveli da se nova strategija ne bazira na privatnim automobilima, već na taksi vozilima, autobusima i drugim javnim.

U saopštenju šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma koje je objavila državna agencija WAM, navodi se da bi "pametan saobraćaj" smanjio troškove prevoza i iskorenio saobraćajne nezgode.
Projekat bi mogao da bude udružena avantura Agencije za puteve i transport i Fonda za budućnost u Dubaiju, ali još nema naznaka ko bi mogao da finansira veliki projekat.

"Danas smo predstavili jasnu strategiju koja ima specifičan cilj, a to je pametna vožnja, jedan od pokretača održive ekonomije u UAE", rekao je šeik Muhamed koji se može videti na ulicama prestonice UAE u belom mercedesu G klase s registarskim brojem 1.

Direktor agencije za puteve Matar el Tijer rekao je da je već kontaktiran veliki broj proizvođača "pametnih automobila" i da će biti sprovedene procene izvodljivosti novog načina vožnje u Dubaiju.

Tijer je kazao da je ugovor potpisan sa francuskim proizvođačem automobila bez vozača Izimilom (EasyMil) za testiranje njihovog vozila E-310 koje može da preveze deset putnika i dodao da još nisu ugovorene finansijske obaveze između proizvođača i gradskih vlasti u Dubaiju.

Francuski proizvođač automobila nije želeo da potvrdi navode zvaničnika UAE.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala