Najzanimljiviji sajt BalkanaAjkula grenlandska 500 godina stara
Danski naučnici su kako veruju uhvatili najstarijeg živog kićmenjaka - grenlandsku ajkulu. Po procenema naučnika ova ajkula je stara između 272  i 512 godina ... a uhvačena je u u vodama severnog Atlantika i Severnog ledenog okeana !...

Ako ne znate grenlandske ajkule rastu čitavog života, ali veomasporo, 1 centimetar godišnje.

Kada su uhvatili ženku dugačku malo manje od šest metara, bilo im je jasno da su uhvatili najstarijeg kičmenjaka na svetu, piše časopis "Science".

Tim je pomoću metoda radioaktivnog ugljenika analizirao očna sočiva 28 grenalndskih ajkula. Najstarija je najverovatnije bila stara oko 392 godine.

Sve ajkule su posle hvatanja, merenja i analiziranja naravno puštene na slobodu.!

najstariji kičmenjak na svetu grenlandska Ajkula  od 500 godina
Metoda radioaktivnog ugljenika ima preciznost od oko 95%, što znači da bi ajkulina prava starost mogla da se kreće u rasponu od 272 do čak 512 godina.


Ukoliko je zaista stara više od pola milenijuma, to bi značilo da je bila živa u vreme kada je Galileo Galilej mapirao Sunčev sistem, holandski doseljenici još nisu osnovali NewYork, ili na primer u vreme kada je sultan Sulejman Veličanstveni osvojio Beograd.

Prosečno doba seksualne zrelosti grenlandskih ajkula je 156 godina, ali može da počne i sa 134 godine, utvrdili su naučnici.

Malo se zna o ovoj vrsti. Naučnici su ih primetili na dubinama većim od dva kilometra. Žive u hladnim vodama Atlantika i Severnog ledenog okeana, od istočnih obala Kanade do zapadne Rusije.

Međutim, 2013. godine istraživačka podmornica spazila je četiri metra dugačku grenlandsku ajkulu u Meksičkom zalivu.

Imaju karakterističnu kratku i oblu njušku, male oči i grubu, sluzavu tamno sivu kožu. Najčešće se hrane drugim manjima ribama, ali se ne libe da se posluže lešinama belih medveda ili kitova.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala