Najzanimljiviji sajt Balkana
Norvežanin Kristofer Koh (29) iz Osla pre par godina preciznije 2009. godine je za 150 norveških kruna (ili 26,6 dolara) kupio 5.000 bitkoina.On je tada istraživao enkripciju i "iz fazona" odlučio investirati mali novčani iznos u Bitcoine( virtualna valuta).....

Međutim on je na to potpuno zaboravio vremenom ,sve  dok mu velika medijska pažnja koje ovih dana postigla virtuelna valuta Bitcoin nije osvežila pamćenje.

Njegovi vituelan novac Bitcoini su bili "uskladišteni" u šifrovanim "novčanicima" koji su zaštićeni šifrom.Norvežaninu Kirstoferu je trebalo malo vremena da se seti šifre,kada je ukucao tačnu kombinaciju sačekalo ga pravo iznenađenje.

Jednostavno Kohć nije ni sanjao da njegovih 5.000 Bitcoina danas vredieti oko 500.000 evra.!

Kristofer je izjavio norveškim medijima:
"Pisalo je da imam 5.000 uskladištenih bitkoina. Po današnjem kursu to iznosi oko pet miliona kruna (886.000 dolara)", izjavio je Koh norveškim medijima.

 Vrednost bitkoina dostigla je aprila 2013 tj ove godine rekordnih 266 dolara, ali je strmoglavo pala na svega 50-ak dolara. Kurs virtualne valute od aprila meseca je veoma nestabilan.

 Koh je razmenio tek petinu svojih bitkoina, što mu je bilo dovoljno da kupi stan u naselju Tojenu,u delu grada Osla. Bitkoini se najčešće kupuju za tradicionalni novac u internet "menjačnicama" (najpoznatiji servis je MtGox).

 Korisnik isto tako može svoje bitcoin-e da razmeni za gotovinu u internet "menjačnicama".Bitcoin se sve više koristi i u "stvarnom svetu".Danas u realnom svetu je moguće trošiti bitkoine, a da ih prethodno ne razmenite u tradicionalni novac.

Plaćanje bitkoinima su prvo omogućili određeni britanski pabovi, da bi se prvi bankomat za bitkoine pojavio u Vankuveru. Nakon što bankomat skenira dlan korisnika, oni mogu da kupuju ili prodaju svoje bitkoine za gotovinu.
izvor:b92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala