Najzanimljiviji sajt Balkana

najstariji motocikl
Parni motocikl Roper Steam Powered Motorcycle star skoro 117 godina uskoro bi se trebao naći na aukciji u januaru mesecu u Las Vegasu.Ovo je jedan i od prvih motocikala na svetu i spada u najstarije.Predpostavlja se da bi na aukciji mogao dostići cenu od čak  370.000 evra.

Inače pronalazač ovog bicikla je pre 117 godina bio i uhapšen zbog njegove vožnje na ovom motociklu ali je kasnije pušten iz polcije jer u policiji nisu mogli definisati kakvo je delo učinio.

"Roper Steam Powered Motorcycle" dizajnirao je Sylvester Roper mogao je dostizati brzinu od neverovatnih za to vreme 65 km/h.A sastojao se od malog bojlera i parnog motora pričvršćenog za ram modifikovanog bicikla.

Pomalo bizarno vezano za ovaj motocikl je i to da je njegov dizajner umro 1896.godine vozeći ga tj od infarkta.Ali se ne zna da li od posledica vožnje motocikla ili ne.

Posle njegove smrti najstariji na svetu parni motocikl je bio u vlasništvu mnogih ljudi,kao i na izložbama.Od 1996 se nalazi u rukama današnjeg vlasnika koji ga je i ponudio na aukciju.

Dizajner Roper je izradio samo dva  komada parnih motocikala.Ovaj koji će ići na aukciju je napravljen davne 1894. godine, dok drugi se nalazi u muzeju Smithsonian.I da kažemo da ovaj najstariji bicikl na svetu je još funkionalan.


I da se doda na kraju 2008.godine je prodat motocikl još jedan stari motocikl "Cyclone Board Track Racer", koji je izradjen daleke 1915Rekordna cena plaćena za jedan motocikl do sada na svetu iznosi 343.000 evra.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala