Najzanimljiviji sajt Balkanaprvi trudni  muskarac Thomas Beatie
Barem tako tvrde naučnici ali i zahvaljujući razvoju na polju transplantacije materice, muškarci bi u skoroj budućnosti mogli da zatrudne, .... smatra doktor Ričard Polson, direktor Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Velika uspešnost transplantacija materice kod žena znači da bi slične operacije mogle uskoro da se vrše i na pacijentkinjama koje su rođene kao muškarci, navodi Polson, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za plodnost.

Transseksualci će tako u budućnosti moći da imaju decu. Ne vidim nijedan anatomski razlog zašto materica ne bi mogla da bude presađena u telo transseksualne osobe. Tako nešto bi moglo da se dogodi već sutra, rekao je Polson na godišnjoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Antoniju u Teksasu.


Ipak, s obzirom na to da bi cela procedura mogla da bude ekstremno komplikovana, žene koje su biološki rođene kao muškarci najverovatnije će morati da se porode putem carskog reza.

One će takođe najverovatnije sve vreme primati hormonsku terapiju, kako bi se podstakle biološke promene koje inače nastaju u telu tokom trudnoće.

Od 2014. godine najmanje pet žena u Švedskoj donelo je na svet bebe koje su se razvijale u presađenim matericama.

izvor:B92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala