Najzanimljiviji sajt Balkana
Popularna kultura stvorila je Vajata Erpa kao heroja i osvetnika, a u holivudu više od pola veka se prikazuju i snimaju filmovi u kojima se Erp prikazuje kao predstavnik zakona,kada je značku šerifa stavio kako bi stao uz svoju braću u krvavoj pucnjavi kod OK korala....


Isitna je ipak malo drugaćija od onoga što nam je ponudio Holivud i popularna kultura.U novoj knjiz historičara Andrewa C. Isenberga "Wyatt Earp: A Vigilante Life" (Vajat Erp:Osvetnički život) daje nam  u uvid na to kako je takvu sliku o sebi stvorio sam Earp.

Wyatt Earp je ustvari bio jedna obična varalica koji je bio umešan u jedan od najvećih skandala u vezi sa nameštanjem sportskih rezultata u istoriji SAD-a. Vajt je živeo sa prostitutkama,a je neprijatelje ubijao, jer nije verovao američkom pravosuđu.Kao mlad je hapšen je zbog krađe konja, kako navodi u svojoj knjizi  istoričar Isenberg.

 "Wyatt Earp je protjeran iz grada Texasa zbog i to zbog prodaje kamenja obojenog zlatnom bojom.Čuvar zakona postao je samo zbog toga  što se u to doba korupcija bila na svom maksimumu i tu je mogao da zaradi dosta novca .Wyatt se na sudu pojavio 1896. godine zbog suđenja za namešteni bokserski meč za šampionsku titulu u superteškoj kategoriji.A godine 1911. kada je imao 63 godine uhapsila policija iz Los Angelesa zbog vođenja nameštenih kartaških igara",izjavio je istoričar i autor romana Isenberg.

Sva ova kriminalna dela predstavljaju jaku kontru od onoga što je svetu servirano u mnogim filmovima o njemu.Sva prikazivanja su slična, budući da vode  iz Erpove autobiografije, koja je izašla 1901. godine kao petparački western roman "The Virginian".

Da bi popravio ugled narušen skandalom iz 1911. godine, Earp se sprijateljio sa nekoliko holivudskih zvezda nemih western filmova te ih doveo u dodir sa scenaristima koji su slepo prenijeli priču Vajata Erpa

Sve do 1929. godine, kada je Wyatt Earp umro on je apsolutno svakom scenaristi ili biografu  pričao izmišljenu priču pomešanu sa stvarnim događajima iz Tombstonea.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala