Najzanimljiviji sajt BalkanaTeotivakan "Piramida pernate zmije"
Ispod grada Teotivakan odnosno ispod najveće piramide u Teotivakanu "Piramide pernate zmije" istraživači su otkrili velike količine žive.! U potrazi za tragovima koji bi ih odveli do grobnica astečkih kraljeva, otkrili su živu koja može da ukazuje da se baš tu nalazi ono za čim tragaju....

Meksički istraživač Serhio Gomes, objavio je da se ispod takozvane Piramide pernate zmije, najverovatnije krije podzemna grobnica, a možda i nešto više.
 
Gomes je proveo šest godina polako kopajući tunel koji se posle 1800 godina otvorio 2003. godine. On je sa drugim istraživačima pronašao tri podzemne sobe i tunel skoro 18 metara ispod zemlje. Na ulazu u ove odaje, pronašli su čudne artefakte: statue od žada, ostatke jaguara i kutiju punu gumenih loptica i školjki. 

Boreći se sa užasnom vlagom, malo po malo otkrili su živu, izuzetno toksičnu materiju po ljude. Iako se još uvek ne zna čemu je služila starosedeocima prostora današnjeg Meksika, živu su pronašli i na drugim ostacima drevnih gradova Maja i Olmeka.
velike količine žive ispod Piramide pernate zmije
Po Gomesu, živa je najverovatnije simbolizovala podzemnu reku ili jezero zbog odsjaja koji ima kao materija, slično kao mitološka reka Stiks.

Arheolozi smatraju da je scintilacija oduševljavala ove drevne narode i da su je smatrali magičnom, te su najverovatnije upotrebljavali živu u ritualne ili simbolične svrhe.

Otkrivanje grobnice kralja Asteka bi mogao da reši misteriju kako je vođen Teotivakan, kao i kako je tek tako izbrisana čitava civilizacija.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala