Najzanimljiviji sajt Balkana


veštački list
Diplomac Džulijan Melkiori sa Kraljevskog univerziteta za umetnosti,izumeo je sintetički biološki list koji upija vodu, ugljen-dioksid i svetlo te tako proizvodi kiseonik kao što to čini i prava prirodna biljka!. Njegov izum --veštački list,je važan izum za budućnost planete...

, jer bi se veštački list mogao da se koristi kao fasada ili ventilacioni sistem, za budućnosti čovečanstva,takođe ovaj fenomenalan izum  je veoma bitan i za astronaute koji će ići na duža svemirska putovanja.

"Biljke ne rastu u nultoj gravitaciji, a NASA istražuje različite načine kako bi omogućila proizvodnju kiseonika u svemiru" kaže Džulijan i dodaje da će njegov izum omogućiti istraživanja u univerzumu koja su do sada bila nemoguća.Projekat "Silk Leaf" koji je razvijen u okviru Kraljevskog univerziteta za umetnost i inovacije u dizajnerskom inženjerstvu uz pomoć laboratorije univerziteta Taft koja se bavi istraživanjem svile, sastoji se od hloroplasta koji je napravljen od proteina svile.
Diplomac Džulijan Melkiori
"Materijal se vadi direktno iz vlakna svile i može da stabilizuje molekule. Ekstrat hloroplasta iz biljnih ćelija sam stavio u protein svile i kao rezultat sam dobio prvu biljku koja živi i diše" kazao je mladi izumitelj Melkiori. Ovaj veštački list bi osim toga što bi pomogao astronautima, mogao da proizvede i kiseonik.

 "Silk Leaf" je prvi veštački list koji je neki čovek napravio, a da je potpuno biološki. Moja ideja je bila da efikasnost prirode stvorim u veštačkom okruženju. Napravio sam neku vrstu osvetljenja uz pomoć ovog materijala tako što sam koristio svetlost iz sijalice, ali u isto vreme sam proizveo i kiseonik – pohvalio se Džulijan svojim projektom. Ovaj mladi umetnik je istakao da bi njegov izum mogao da se koristi i u većim količinama.

" Takođe bi mogao da se koristi i za spoljašnju upotrebu kao što su fasade i ventilacioni sistemi. On može da apsorbuje spoljašnji vazduh, provuče kroz svoje biološke filtere i zatim da proizvede čist kiseonik " kaže Džulijan Melkiori.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1