Najzanimljiviji sajt Balkanakobra
Da ljudi mogu da proizvedu mišićno tkivo je izuzetno dostignuće, ali to još uvek nije na tolikom medicinskom stepenu znanja  da možemo izlečiti teške telesne povrede.Ipak,nova studija naučnika, koja je objavljena od strane američke Nacionalne Akademije Nauka je jedan korak bliže ka takvoj fantastičnoj ortopedskoj hirurgiji...


Naučnici uspeli da proizvedu mišićno tkivo miša koje je isto tako snažno kao i matično tkivo koje se samo leči nakon povrede. Da bi proizveli ovakvo tkivo iz "budućnosti", naučnici su izmešali hidrogel matricu, sa ćelijama novorođenih miševa zvanim "ćelijama predaka". Ove ćelije mogu da uzmu različite forme, ali su izgubile sposobnost da se repliciraju na način na koji to mogu matične ćelije.

Potom se sva ova smeša ubacuje u male cilindrične kalupe i gaje dve nedelje, dok se ćelije ne 'poravnaju' i diferenciraju u snažna mišićna vlakna.

"Na našu radost, proizvedeno mišićno tkivo je 10 puta jače od prethodnih (objavljenih studija na ovom polju) i snažno je kao matično mišićno tkivo“, izjavio je Nenad Bursać, koautor studije i biomedicinski inženjer na univerzitetu Duke.

Naučnicu su želeli da se uvere da mišić može sam da se izleči pa su ubrizgali otrov kobre – otrov koji prouzrokuje slabost i obamrlost mišića nakon već 30 minuta. Po rečima naučnika, proizveden mišić je bio sposoban da se u potpunosti regeneriše nakon značajnih oštećenja koje je pretrpeo, zahvaljujući funkcionalnim 'ćelijama predaka' koje je sadržao.

Nažalost, takvo mišićno tkivo nema sposobnost da reaguje na komande zato što naučnici još uvek nisu uspeli da ga integrišu u neuronski sistem životinje. Štaviše, kada su naučnici pokušali da konstruišu ljudski mišić koristeći istu tehniku, našli su da je njegova snaga bila znatno manja od mišićnog tkiva proizvedenog upotrebom ćelija glodara
izvor:theverge.com

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala