Najzanimljiviji sajt Balkana
ako možda će mnogima ovo biće izgledati ružno ili kao da je stiglo iz filma tuđinac( Allien) ovo je što vidite na slici vodeni medved(Tardigrada) .Ovaj mikroskopski beskičmenjak ima veličinu od  0,5 do 1,5 milimetara,prekriven kutikulom i s osam ekstremiteta,....

na vrhu kojih ima male "kandže",dok svojim izgledom pomalo podsećaju na nespretne male medvediće pa su i po tome dobile ime.Ovom veoma malo stvorenje može podneti temperaturne razlike u otvorenom svemiru od neverovatnih -237 do +149 stepeni Celzijusa.

2007. godine vodene medvede ta sićušna milimetarske bisekičmenjake su biolozi počeli da šalju na Međunarodnu svemirsku stanicu.Naravno naučnici su slali i druge ekstremofile,( ekstremofil -bića sposobna za preživljavanje u ekstremnim uslovima).Posle slanja u svemir naučnici su došlli do saznanja da vodeni medved je jedino biće koje može preživeti  u otvorenom u svemiru.!

Njihova velika otpornosti na ekstremne uslove leži u tome što mogu povratno obustaviti svoj metabolizam i ući u stanje kriptobioze tj. dehidrirano stanje.To znači da  beskičenjaci tardigarde su sposobne usporiti svoj metabolizam na svega 0,01 % rada.To njihovo stanje kriptobioze  traje sve dok su uslovi u okolini u kojoj se nalaze,ne postanu opet opet povoljni za njih život ili život nekog bića uopšte.

Kako imaju neverovatnu sposobnost preživljvanja u ekstrenim uslovima ove beskičmenjake vodene medvede možete naći gotovo svuda.u svetu postoju 1.150 vrsta tardigradi, od Himalaja do morskih dubina na dubinama preko 3.000 metara,i od polova do ekvatora.

Evolucijsko stablo tardigradi nije do kraja razjašnjeno, ali znanstvenici su otkrili kako su srodni antropodima i baršunastim crvima.Naravno postoje i neki koji tvrde da su tardigrade bića koja su na Zemlju dospela s neke druge planete,preko meteorita, ili putem nekih drugih svemirskih tela koje su padali na zemlju ili su padali nekada u davnoj prošlosti na Zemlju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala