Najzanimljiviji sajt Balkana
Kako kažu zvanično vlasti  Sjedinjenih država vanzemaljci nikada nisu postojali niti posetili ovu teritoriju,ali leteći tanjiri,ipak jesu.Pre nekoliko dana nacionalni arhiv SAD-a je objavo i prvi put dao na uvid američkoj i svetskoj javnosti nikada ranije viđeni šematski prikaz...

i detalje vojnog projekta iz pedesetih godina.Projekat američke vojske nosio je ime "Projekt 1794", cilj ovog neobičnog i zanimljivog projekta je bio izgradnja superoničnog letećeg tanjira.

Inače sa ovog materijaal, je nedavno skinuta oznaka "strogo poverljivo",tako da ovi crteži pokazuju da su vazduhoplovne snage Sjedinjenih država u saradnji sa  jednom kanadskom kompanijom koje danas više nema, imale ugovor o izgradnji letelice( letećeg tanjira) koja ne liči ni na šta dotad viđeno. “Projekt 1794” je, pritom,prošao kroz početne faze razvoja i stigao je do izgradnje prototipa.

U memorandumu iz 1956.rezimiraju se rezultati testiranja prototipa i otkriva se šta su se tačno inženjeri koji su na ovom projektu radili nadali da će uspeti da konstruišu. U dokumentu se tvrdi da je leteći tanjir trebalo da razvija “maksimalnu brzinu između 3 i 4 maha, i da leti na visini većoj od 30.000 metara, sa maksimalnim doletom od oko 1000 nautičkih milja”.

Da si kojim slučajem ovi planovi sprovedeni u delo,nastala bi tanjirasta letelica,sposobna za vertikalno uzletanje i sletanje (VTOL), dok bi za njenu kontrolu i stabilizovanje bili korišćeni mlazni motori.

Dolet od 1.000 nautičkih milja deluje dosta ograničeno u poređenju sa drugim specifikacijama - ali ovim neobičnim diskom put od Njujorka do Majamija se mogao preći za oko 24 minuta.Dokument takođe nagoveštava i da je razvoj proizvoda tekao čak i bolje nego što je bilo planirano, tako da se prosto nameće pitanje - zbog čega je napušten?

Cena prototipa je bila procenjena na oko 26,6 miliona dolara u današnjem novcu i ne bi bila nerazumna za tako naprednu tehnologiju. Drugi leteći tanjiri razvijani u okviru istog programa imali su, međutim, dosta jasan problem: nisu ni približno mogli da dostignu visinu od 30.000 metara - u najboljem slučaju su leteli na 1.500 do 2.000, te je vojska 1960. konačno obustavila finansiranje.
izbor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala