Najzanimljiviji sajt Balkanapivo vrsac komunalci

I dok se komunalna preduzeća u Srbiji a i šire uglavnom bave pitanjima čistoće grada, distribucije gasa, odnošenja smeća, komunalno preduzeće iz Vršca, se pored redovnog poslova bavi i proizvodnjom piva.!...Inače tradicija pivarstva u Vršcu, duga nekoliko vekova, ugašena je kad je Vršačka pivara, osnovana 1742. godine, otišla u stečaj, a proizvodnja i flaširanje piva potpuno su obustavljeni.

Pola decenije kasnije, ovu delatnost pokušava da obnovi Javno komunalno preduzeće "Drugi oktobar", koje je, u okviru svoje fabrike za flaširanje vode "Moja voda" u Mesiću, napravilo mini-pivaru i već dva meseca pravi pivo po češkoj recepturi

Nakon 50 godina ovu tradiciju Vrščanima pokušava da vrati Javno komunalno preduzeće, koje se osim uobičajenih delatnosti od juna ove godine bavi proizvodnjom piva istog kvaliteta kakav decenijama unazad neguju minipivare u manastirima u Češkoj.

"Proizvodimo trenutno svetlo pivo od uvoznih sirovina iz Češke, jedino je kvasac sa domaćeg terena iz pivare Valjevo", kaže Branislava Arsić, tehnolog u proizvodnji piva.

"Dobrobit je za ceo grad, mi smo Javno komunalno preduzeće, znači tako poslujemo. Pored tih naših osnovnih delatnosti koje doprinose gradu, u okviru preduzeća su i proizvodne delatnosti kao što su proizvodnja nisko mineralne vode u fabrici za flaširanje vode i evo sada i mini pivara i očekujemo da profit bude tu isto optimalan i za dobrobit našeg grada", objašnjava Igor Đorđević, rukovodilac pivare.

Kapacitet vršačke mini-pivare je 300.000 litara godišnje. Kažu da su se više bazirali na kvalitet nego na kvantitet, zbog čega se njihovo pivo, zasada, plasira samo na vršačko tržište.

Ima ga u većini ugostiteljskih objekata, gde se služi kao točeno. Ukoliko im to finansije budu dozvolile, pokušaće da se prošire i na region

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala