Najzanimljiviji sajt Balkana


Wadi al Salaam ili doslovno prevedeno "Dolina mira", je islamsko groblje koje se nalazi u gradu Nadžafu,u Iraku.Groblje prostire na površini od neverovatnih 1485,5 hektara i sadrži .....na milione pokopanih tela, što ga čini jednim od najvećih grobalja na svetu .inače Nadžaf  je jedan od najvećih gradova u Iraku, sa populacijom od skoro 600.000. stanovnika Ali susedni "grad mrtvih" brojčano jači jer ima ostatke ljudi koji se broje milionima.

Najveće a mogli bi smo reći i najduže groblje na svetu proteže se dužinom od 10km  dolinom Mira. Vadi al-Salam groblje je jedino groblje u svetu gde se sahrane obavljaju i dan danas to jest punih 1.400 godina.

Groblje ima značaj u šiitskom verovanju gde je rečeno da će sve duše svih vernih muškaraca i žena moći premeštati, bez obzira gde su njihova tela bila zakopana.Na Wadi al Salaam najvećem groblju su sahranjeni mnogi proroci,kraljevi,prinčevi i Sultani kao i obični svet .

Vadi al-Salam groblje je  napravljeno od grobnica koje su izgrađene od  pečene cigle i maltera.Na ovom groblju postoje i podzemne grobnice tj. groblje. Za vreme rata u Iraku 2003, teško naoružani borci iračke milicije često su koristile groblje za sakrivanje i za postavljanje zaseda Amerikancima .

Amerikanci nisu mogli da uđu u  to područje,jer je puno krivudavih isprepletenih staza kao i podzemnih mauzoleja.Groblje je zadnjih decenija dosta proširilo zbog rata kao i stalnih oružanih incidenata

 
 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala