Najzanimljiviji sajt Balkana

laboratorijsko meso

Rukovodioci firme Memphis Meats, start-up kompanije iz San Franciska, tvrde da će laboratorijski proizvedeno meso moći zadovoljiti ljudsku težnju za mesom...

Te tako direktor firme Memphis Meats Uma Valeti, predviđa da će laboratorijsko meso u potpunosti zameniti obično za najmanje 20 godina!

Iz ove kompanije smatraju kako proizvedeno meso u svom nastanku ima i do 90 posto manju emisiju štetnih gasova u odnosu na klasični uzgoj životinja. I ne samo to, Memphis Meats smatra kako će laboratorijsko meso izgledati sočnije od pravog mesaKompanija planira uložiti milione dolara kako bi uspela u stvaranju labaratorijskog mesa bez potrebe za ubijanjem životinja. Memphis Meats želi laboratorijski proizvesti kobasice, viršle, pljeske i mesne kuglice i sve plasirati na tržište u roku od samo pet godina.!

Za jednu kaloriju govedine životinja mora konzumirati 23 kalorije. Tehnologija koju će ova mlada kompanija koristiti drastično je efikasnija, otrebne su samo tri kalorije energije da bi kreirali jednu kaloriju laboratorijskog mesa.

Takvo meso bi trebalo biti oslobođeno antibiotika, fekalnih materija i drugih patogena i zagađivača koji se mogu naći u pravom mesu, što bi znatno smanjilo rizik od oboljenja.

"Ovo je budućnost mesa. Mi želimo učiniti mesnoj industriji ono što je automobilska industrija učinila upotrebi konja. Laboratorijski uzgojeno meso u potpunosti će zameniti ideju da je za meso potreban uzgoj životinja. To će postati nezamislivo", izjavio je Uma Valeti, direktor firme Memphis Meats.

Proces uzgoja mesa počinje izoliranjem ćelija svinja, krava ili kokoši koje imaju veliki potencijal regeneracije. Dodavanjem kiseonika šećera i drugih hranjivih sastojaka, ćelije se postavljaju u bioreaktor odakle će biti izvađene kao meso nakon devet do 21 dan.

Ćelije se u tom procesu razvijaju i pomoću krvnog seruma nerođenih životinja, a pošto će to odbiti vegetarijance, kompanija već sada radi na zamjeni tražeći serum na biljnoj bazi.

Tehnologija uzgoja mesa je skupa, ali se iz kompanije nadaju da će cenu jedne pljeskavice moći sniziti na oko 10 evra. To je odlično s obzirom na to da je trenutna cena 500 grama uzgojenog mesa neverovatnih 16.000 evra!

Za dodatno smanjenje cena potrebno je masovnije korištenje tehnologije.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1