Najzanimljiviji sajt Balkanaprodao pekaru za evro

Mišel Flaman (62) dve godine je uzaludno tražio nekoga da preuzme radnju u Dolu, na istoku Francuske, a sada je najzad našao naslednika u 37-godišnjem beskućniku Žeromu Okanu....Mišel je kao 14-godišnjak počeo da radi u porodičnoj perkari u Parizu. kako on kaže ceo život je pekao hleb,te se i od ovog pekarskog posla umorio, njegova priča je sledeća....

Beskućnik Žerom Okan se dugo motao oko njegove pekare, pa mu je Flaman nedeljama svako jutro besplatno davao kafu i kroasan. U decembru prošle 2015. godine dogodila se nezgoda: zbog kvara na peći, pekar se otrovao ugljen-monoksidom i život mu je bio ugrožen. Na sreću, Okan je bio u blizini te je odmah pozvao hitnu pomoć.

"Da nije bilo Žeroma, završio bih na groblju", kazao je pekar Flaman.
Kada se posle dva dana vratio iz bolnice, ponudio je beskućniku posao. Od tada svaki dan zajedno mese hleb i peciva.

"Veoma sam zahtevan. Posao mora da se uradi onako kako ja kažem", kaže Flaman, odajući priznanje Žeromu zato što pomno sluša njegove savete.

Flaman je kao dete maštao o tome da vozi kamion, ali je njegov otac odlučio da će raditi u porodičnoj pekari. Dečak je, međutim, zavoleo posao, pa je tako stigao sve do Čikaga. Otvorio je nekoliko pekara, prenosio znanje drugima da bi se 2009. skrasio u Dolu. Šest dana u nedelji od ponoći do podneva stoji u podrumu, mesi hleb, kolače i torte. Žena sa kojiom živi prodaje u radnji. I za nju traže naslednicu. Flaman, doduše, ima tri ćerke, ali njih zanimaju druge stvari.

Okan je ušao u njegov život u pravom trenutku. Zavoleo je beskućnika Okana koji je zbog posla čak odsekao dredloke. "Žerom je neumoran radnik", kaže Flaman. "Zato sam odlučio da mu prepustim pekaru za simboličan iznos od jednog evra". Život je, kaže, važniji od novca.

"Nisam bogat, novac mi nije bitan", kaže Francuz. "Želim da budem slobodan i da imam svoj mir. A ako će on zbog toga biti srećan"

Okan, koji je do sada radio samo sezonske poslove i ne želi da priča o svojoj prošlosti, pun je elana.

"Želim da radim i ne bojim se radnog vremena u pekari", kaže on. "Moram biti 100% posvećen, mušterije treba da budu zadovoljne. Mišel mi je napravio veliki poklon. Sada ja red na mene." kaže beskućnik Okan

U septembru ove godine, kada obuka bude završena, Flaman će mu svečano i zvanično uručiti ključeve njegove pekare.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala