Najzanimljiviji sajt Balkana


cinija
Činijica za piletinu je proizvedena u carskim pećima dinastije Ming pre više od 500 godina prodata je juče za  neverovatnih 26 miliona evra u aukcijskoj kući „Sotbi“ u Hongkongu.To je najskuplji komad kineske kulturne baštine prodat na aukciji....


Minijaturna porculanska činija iz doba Čenghua koje se protezalo od 1465. do 1487. oslikana je petlovima, kokoškama i pilićima i poznata je kao „pileća činijica“.Smatra se jednim od najtraženijih predmeta u kineskoj umetnosti i porede je s Faberžeovim jajima iz carske Rusije.


„Svaki put kad se na tržištu pojavi 'pileća činijica' ona potpuno redefiniše cene na području kineske umetnosti“, rekao je zamenik direktora azijskog „Sotbija“ Nilolas Čou nakon prodaje.

Poslednji put takva činijica se pojavila na aukciji 1999. i tada je postigla desetinu današnje cene.Samo je 19 „pilećih činijica“ iz razdoblja Čenghua preživelo do danas i većinom su u muzejima, a samo su četiri u privatnim rukama.

Kineski carevi cenili su ih zbog kvaliteta, retkosti i legendarne svilene teksture porculana, a one proizvedene u carskim pećima u Jingdeženu su najvrednije.Kupac je kineski kolekcionar Liu Likijan, a činijicu su prodali švajcarski vlasnici.

Ta bi činijica mogla biti jedina prava „pileća“ u Kini, prenose agencije.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1