Najzanimljiviji sajt Balkana

 limenke којe greju

Darko Milićević (39) po zanimanju informatičar i matematičar iz Paraćina od ispijenih limenki piva napravio je solarni panel koji spoljašnju temperaturu vazduha od minus pet, zagreva na plus ...

neverovatnih 52 stepena celzijusa, koliko taj isti vazduh ima kad uđe u kuću piše telegraf.rs

Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagreje sobu, ali Milićević tvrdi da “stvar funkcioniše“, pa eto ideje kako ljubitelji piva ambalažu mogu da iskoriste pametno."Prošle zime tragao sam na internetu za alternativnim načinima zagrevanja. Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila da je prilično jednostavna. Možda bi sve moglo da funkcioniše na mediteranskim ostrvima, gde je veliki broj sunčanih dana. Ideju sam preuzeo sa you tuba kaže Milićević.

Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Pravio sam pauze, pa je projekat trajao nekoliko meseci dok sve nisam skockao kako treba. Pred zimu sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači" kaže ovaj kreativni profesor.

panel limenke grejanje

Sistem za grejanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrevaju ga u limenkama sunčevi zraci. Vazduh se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz izbušen otvor u zidu.

"Krenuo sam sa poslom tako što sam napravio ram od iverice dimenzija metar sa metar. Tako napravljen ram od jednog kvadrata izolovao sam stiroporom od tri centimetara, sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležista za limenke koje sam, takođe, ofarbao u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplotu. Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44." kaže Milićević


Za eventualno zagrevanje kuće bilo bi potrebno izraditi bar 20 kvadrata panela, navodi Milićević i otkriva da je do ideje došao tako što je prošle zime tragao  na internetu za alternativnim načinima zagrevanja.
limenke greju kuću
i dodaje:
Nije skupo jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu. On košta oko 2.500 dinara i stavlja se sa prednje strane da se topao vazduh ne bi gubio iz sistema. U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj grejni sistem košta oko 60 evra, bez rada"

panel za greanje kuće limenke
" Izvršio sam merenje 31. decembra. Tada je temperatura napolju bila minus pet, a u moju dnevnu sobu ulazio je topli vazdih temperature 51,8 stepeni. Mana je što grejanje radi samo kad je dan sunčan" objašnjava profesor koji ima još dosta ideja.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1