Najzanimljiviji sajt Balkana


Sigurno ste nekada naleteli na neku stvar na internetu,u prodavnici,ili jednostavno čuli od drugih a da niste znali kako je nastala ili kako je neko dobio ideju za takvu stvar .U nastavku teksta možete pročitati neke zanimljive nepoznate činjenice 20 poznaih stvari ..

koje su  bile ili su popularne i danas u svetu...

Rubikova kocka
Mnogi misle da je kocka služila Ernu Rubiku da svojim studentima bolje objasni 3D objekte.Ipak malo ko zna da je prava svrha Rubikove kocke bila u shvatanju rešavanja strukturalnih problema,tačnije pomagala je u shvatanju kako uz pomeranje određenih delova,sprečiti da se celina raspadne.Sam Rubik nije shvatio da je stvorio veoma zabavnu igračku dok nije prvi put pomešao boje i pokušao ponovo da je složi.

Telefonsko javljanje "halo"?
Univerzalni pozdrav "halo"  izmislio je Tomas Edison,koji je razvio telefonsku mrežu u SAD-u.Bel, koji je izumeo telefon, je inače insistirao na tome da je ispravan način javljanja na telefon bude pozdrav "Ahoj"!

Vodeni pištolj za decu
Pištolj na vodu izumeo je Loni Džonson koji je po profesiji bio nuklearni inženjer.Napravio ju je od PVC cevi i flaše Koka-Kole. Proizvod je pod svoje uzela kompanija "Hasbro" i uskoro na tržište izašla sa jednom od najpoznatijih igračaka za decu.

Mala vrata za pse
Isak Njutn imao je mačke i navodno je na vratima svoje kuće napravio dva otvora, manji i veći, za mačku i njene mačiće, iako su mačići jednostavno pratili majku kroz veći otvor.Praktično time je on izumeo prva mala pseća vrata.

Gajde
U početku je to bio prilično neugledan instrument sastavljen od cevi napravljenih od trske, zabijenih u vreću od kozje kože. Kako se civilizacija širila sa Bliskog istoka na Sredozemlje, tako su ljudi sa sobom donosili i muziku i instrumente. Gajde su tako izumeli Persijanci, a Škoti su ih samo "doradili"

Košarka
Košarku kao sport osmislio je kanadski lekar.Prva košarkaška utakmica u kojoj su dve ekipe igrale sa po devet igrača održana je 21. decembra 1891.godine.Konačni rezultat je bio 1:0.

Baci kosku
Bivši igrač bejzbola Dasti Bejker je sasvim slučajno "pljesnuo" svom saigraču ruku koja je bila podignuta u vazduhu  prilikom jedne pobede. Istorijski trenutak "baci kosku" dogodio se na utakmici 2. septembra daleke 1977. godine.

Kornfleks
Amerikanac Džon Harvi Kelog 1898. godine je po prvi put javnosti predstavio novu vrstu zdrave hrane koju je nazvao Kornfleks. Kukuruzne žitarice od tada su preplavile svet, a malo je poznato da su prvi put bile predstavljene kao sredstvo čiji je cilj bio suzbijanje izraženog seksualnog apetita.

Aparat za šećernu vunu
Jedna od poslastica u kojoj možda najviše uživaju deca, i koja istovremeno uvelike pomaže stvaranju karijesa na zubima nastala je upravo zbog čoveka čiji je posao bilo "spasavanje" zuba.Šećernu vunu izmislio je zubar početkom 20. veka time što je izumeo aparat za šećernu vunu.

Bejzbol
Iako je reč o jednom od najpopularnijih sportova u SAD-u, stručnjaci su u pojedinim zapisima iz 18. veka pronašli podatke da se bejzbol prvi put igrao u Velikoj Britaniji. I to, igrao se mnogo pre nego što su Amerikanci otkrili sport koji je danas njihov zaštitni znak.

Bumerang
Bumerang je tradicionalni suvenir, oružje, ali i simbol Australije. Međutim, grupa arheologa iz Poljske otkrila je bumerang koji je star oko 30.000 godina, dok najstariji australski bumeranzi imaju "samo" 10.000 godina.

Heroin kao lek protiv prehlade
Poznata farmaceutska kompanija proslavila se širom sveta posle izuma Aspirina, ali je malo poznato da je ta kompanija izumela i heroin koji se predstavljao kao lek za prehladu.

Moonwalk
Zaštitni znak preminulog kralja popa nije njegov sopstveni izum. Jedan od najpopularnijih plesnih pokreta, koji se gotovo u 99 odsto slučajeva povezuje sa Majklom Džeksonom, prvi je otplesao Bil Bejli.

Teorija "Velikog praska"
..je prvi predstavio katolički sveštenik iz Belgije Džordžes Lematre tvorac je teorije da je celokupna materija prvenstveno bila koncentrisana na jednom mestu nakon čega se proširila. To je ujedno teorija "Velikog praska".

lutka na naduvavanje ideja nacista
Tokom Drugog svetskog rata nacisti su osmislili lutke na naduvavanje kako bi se zadovoljile seksualne potrebe nemačkih vojnika. Ceo projekat bio je označen kao najstroža tajna, a lutka je nazvana "Bordžild".

Plastelin
Pronalazač Džo Mek Viker napravio je plastelin ali plastelin se  prvobitno koristio kao sredstvo za čišćenje tapeta.Ubrzo je otkrio da plastelin može da posluži i kao igračka za decu pa je odlučio da nastavi sa razvojem proizvoda u tom smeru,i time se na kraju obogatio.

Prvi smartfon
Prvi touch sccreen smartfon napravljen je u SAD,uređaj  se zvao "Simon" a napravio ga je  IBM kompanija još 1993. godine.Radilo se o rokovniku,mobilnom,pejdžer i faksu koji su bili smešteni u "Simonu"
izvor.blic.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala