Najzanimljiviji sajt Balkana

čudno voce Ovo je nastavak priče u čudnom i zanimljivom voću koje možete probati u nekim krajevima planete Zemlje.Do sada smo vam ptedstavili zanimljive plodove vočaka u tri dela( 1 deo,  2, deo) predstavili za koje verujemo nikada niste čuli niti probali.Sada,vam opet donosimo još jedan tekst i o 10 zanimljivih i čudnih plodova vočki.Saznajmo koje  je to čudno i zanimljivo voće....


1.  Akebi (Akebia quinata)


Akebi prva na redu zanimljivo voće dolazi nam,odnosno raste i sazreva u delu severnog Japana a njeno ime je Akebi.Akebi sazreva tek kasno u jesen i raste na divljoj lozi i, za mnoge Japance, ono je simbol promene godišnjih doba.Za Akebu znamo da je zrela kada se voće samo otvori.Unutrašnjost joj je jako slatka,dok joj je korat gorka, ali se i ona koristi u prehrani. Listovi se koriste za čaj,dok od stabljikeovog voća se pletu se korpice.

2. Yangmei (Myrica rubra)
Yangmei Ovo je kinesko voće Yangmei i ono u prevodu znači prevodu "planinska breskva" ali da vas ne buni naziv to je vrsta jagode poreklom iz Kine. Yangmei voće Može se jesti sirovo,sušeno, konzervisano i natopljeno u Kineski liker, a od njega se također prave i alkoholna pića. U Evropi se može pronaći sok od Yangmei koji se prodaje pod imenom “Yumberry”.Ovo voće ima jako široku primjenu. Pored navedenog, od njega se prave i džemovi, dodaje se jogurtima, kao i mnogim drugim jelima i pićima.


3. Feijoa (Acca sellowiana)

Feijoa treća zanimljiva i čudna voćka je Feijoa ono prirodno raste na visoravnima južnog Brazila,istočng Paragvaja, Urugvaja, Argentine i Kolumbije.Okus voća Feijoa  je opisan kao sladak i aromatičan, a najukusnije je kada sam padne na tlo.Feijoa je bogata vitamina C, i ima u sebi malo vitamina B. Jako je ukusno kada se skuva, a zbog svog primamljivog mirisa, često se koristi u kozmetičkim preparatima.

4. Opuntia (Opuntia)

bodljikava kruska Opuncija  je rod kaktusa e eto ga još jedno čudno izgledom  voće,.Vovo voće se broji više od 250 vrsta i  većinom potiču iz Amerike. Plodovi opunite se zovu bodljikave kruške, jestivi su, koriste se u medicinske svrhe, a dodaju se kolačima i želeima.S obzirom da raste na kaktusu, nije uvijek jednostavno doći do bodljikave kruške. Ali ipak se isplati uložiti malo napora, s obzirom da je nagrada slatka voćka koja miriše kao lubenica i koja je puna vitamina C, vlakana i kalijcijuma

5. Guava (Psidium guajava)

guava Guavavoće raste na malom drveću širom Meksika, na Karibima i u  Srednjoj i Južnoj Americi.Voće Guava ima sladak okus,u sebvi sadrži dosta vitamina C, a kada se jede poprilično je tvrdo i hrskavo.Guava se uglavnom jede sirova,izrezana na kriške i umočena u šećer.Guava se koristi tekođe korsiti i u proizvodnji šampona i sapuna zbog svog jakog i ugodnog mirisa.

6. Lúcuma (Pouteria lucuma)

lucuma Lúcuma polod ove voćke možete pronaći u dolinama Perua. Bogato je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B3, mineralima, kao i antioksidansima.Lúcuma voće ima izrazito suvo meso koje posjeduje jedinstveni okus opisan nešto ako mešavina javora i slatkog krompira. Često se suši kako bi se od njega dobio prašak koji se dodaje u kolače,sladolede.

7. Nipa (Nypa fruticans)

nipa SDedmo čudno voće koje će mo vam predstaviti je Nipa.Ovo voće raste na nipa palmama duž obala Indijskog i Pacifičkog oceana. Voće se često koristi na Filipinima i u Maleziji gdje se od njega pravi i popularno alkoholno piće tuba, bahal ili tuak.Semenke nipe su poznate kao Attap chee, a u gore navedenim državama se koriste kao dodatak desertima. Pored toga što je jestivo, ovo voće je i odlična glavna sirovina za dobivanje biogoriva.


8. Vodena jabuka (Syzygium samarangense)

vodena jabuka Vodena jabuka koja više liči na krušku raste  malajskom poluostrvu a tamo je poznata i pod imenima jambu air, lembu, voštana jabuka, ljubavna jabuka.Ipak vodena jabuka nema nikakve veze sa jabukama koje su popularne u našim krajevima. Vodene jabuke imaju okus koji najviše podsjeća na krušku, a odnos vode i mesa se poredi sa lubenicom. Iako se može jesti sirova, uglavnom se koristi kao dodatak salatama ili nekim drugim blagim jelima.


9. Soursop (Annona muricata)

Soursop Soursop čudno voće raste u Meksiku,na Kubi,Srednjoj Americi,i na Karibima a može se pronaći i u jevernom dijelu Južne Amerike.Ovo voće je bogato vitaminima B i B2, kao i vitaminom C. Neka istraživanja su pokazala da soursop voće ima potencijal za lečenje nekih infekcija, a na internetu se može pronaći i informacija o tome kako ovo voće može izliječiti i neke vrste tumora – mada ta infromacija nikada zvanično nije potvrđena u laboratorijama ili kliničkim testovima.Ovo voće se često koristi kao dodatak salatama,sokovima, slatkišima u zemljama u kojim raste često se može prnaći na uličnim tezgama tj na ulici.

10. Java šljiva (Syzygium cumini)

java sljiva

zadnje neobično i čudno voće je Java šljiva.Ova šljiva je popularna na Filipinima,gde je poznato kao "duhat". Okus voćke se poredi kao kombinacija slatkog i blago kiselog, a nakon konzumiranja jezik dobije jaku ljubičastu boju.Java šljiva se koristi za kontrolu dijabetesa, te u kineskoj medicini za bolesti probavnog sistema. Ovo voće sadrži visoke razine vitamina C i vitamina A, a čak se i njegovo lišće koristi za kontrolu krvnog pritiska kao i kod upale desni.
Dodaj komentar


Komentari  
Sava Savic
# Sava Savic 02-04-2015 08:10
Vrlo lepo, interesantno i poučno !!!(:
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 02-04-2015 10:48
Hvala :D na komentaru drago nam je da vam se tekst svideo :) .Pokušavamo da kroz sve ove tekstove o zanimljivostima donosemo i nešto poučno i lepo
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Bozidar
# Bozidar 18-03-2016 18:20
Mogu li se sadnice (ili seme) nekog od ovog voca naci kod nas na trzistu?
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 19-03-2016 14:04
Gosp.Božidare naravno da se mogu naći :)
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1