Najzanimljiviji sajt Balkana
Iz Nemačke jedan proizvođač vaga finansirao je putovanje oko sveta malog običnog baštenskog patuljka koji se zove Kern.Kern je krenuo na zadatak kako bi na različitim tačkama "izmerio" svoju težinu i dokazao

da Zemljina gravitacija nije svuda iste jačine.

Fizičari su poslali Kerna baštensku figuricu na put oko sveta od Perua do Bombaja,od Meksika do Sidneja,od Tokija do Južnog pola, baštenski patuljak sa plavom kapicom će se slikati se svaki put kada ga budu merili.

Ovaj projekat finansira jedan nemački proizvođač vaga u okviru promocije svojih proizvoda, ali će ekspedicija ujedno omogućiti i da se izmere varijacije u stepenu gravitacije i razlike Kernove težine.

Tako Kern je u Bombaju u Indiji težio 307,56 grama dok je na Antarktiku težak 309,82 grama.

„Većina ljudi nije svesna da zemljina gravitacija blago varira u zavnosnosti od toga gde se nalazimo. Glavni razlog tome je oblik naše planete", kaže koordinator projekta Tomi Fimpel.

„Teško je u to poverovati, ali u realnosti Zemlja ima pomalo oblik krompira, pa vaša težina može da varira i do 0,5 odsto u zavisnosti od toga gde se nalazite. Smatrali smo da bi naš eksperiment mogao da na zabavan način objasni ovaj fenomen", rekao je Fimpel.Zainteresovani mogu da prate Kernovo putovanje i  njegov album na ovom linku
izvor: rts.rs 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala