Najzanimljiviji sajt Balkana


Posle operacije postala kleptomanka

U Britanskom medicinskom žurnalu, nedavno je objavljen tekst u kom su doktori opisali slučaju žene iz Brazila koja je otišla na plastičnu operaciju. ...

Naravno sa operacionog stola otišla drugačijeg fizičkog izgleda ali sa promenjenim psihičkim stanjem. Žena je postala nakon operacije je kleptoman!

Brazilka čije ime nije saopšteno otišla je na operaciju liposukcije i zatezanja stomaka i uvećanje grudi. Ali kada se probudila iz anestezije doktori su primetili i psihičke promene.

Bila je letargična, apatična i imala je delimičnu amneziju.

Odmah su urađene dodatne analize i otkriveno je da je žena tokom operacije ili neposredno nakon iste doživela hipoksiju, odnosno nije imala dovoljno kiseonika u mozgu. Tako da je zbog toga došlo do oštećenja mozga.

Kautor studije, neurolog Fabio Nasimento, smatra da je problem nastao na samom operacionom stolu, kada je pacijentkinji pao krvni pitisak, a što doktori redovno rade ne bi li smanjili krvarenja tokom operacija.

Usled toga je došlo do neadekvatnog snabdevanja mozga kiseonikom, što je dovelo do oštećenja, koja su pogodila centre za učenje i sećanja.

Kako je dalje objasnio Nasimento, u nedeljama nakon operacij pacijentkinja je razvila "tipične simptome kleptomanije". Imala je izražene nagone da krade, čak i kada je mogla da plati robu. Naravno, odmah je uhapšena, ali su lekari objasnili policiji o čemu se radi, pa je žena oslobođena.

Srećom, nekoliko nedelja kasnije ovaj nagon je nestao. Kako je objasnio Nasimento, mozak je uspeo sam sebe da izleči, te povrati stare funkcije i ponašanje, spasivši tako ženu velikih neprijatnosti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1