Najzanimljiviji sajt Balkana
Novo istraživanje pokazalo je da je planeta Mars, pre više milijardi godina bila pogodnije mesto za nastanak života nego naša planeta Zemlja.Ovi dokazi su zasnovani na načinu na koji su se sastavljali prvi molekuli.....

potrebni za život - RNK, DNK i proteini. Detalje ove teorije predstavio je profesor Steven Benner sa Instituta za nauku i tehnologiju Westheimer

Teorija da je život nastao na Zemlji, a da je na Marsu nekada postojao dobila je novi epilog. Američki geohemičar Stiven Bener kaže da je element za život u to vreme bio prisutan samo na površini Crvene planete.

Američki hemičar Stiven Bener dodaje da je “seme života” verovatno stiglo na Zemlju meteorima sa Marsa, koji su mogli biti odbačeni nekim sudarima sa drugim telima ili erupcijama. Takva supstanca pod nazivom Molibden je ključni katalizator koji je pomogao organskim molekulima da se spoje i stvore prve oblike života.

Molibden samo može u oksidacionom stanju da utiče na stvaranje života. Ali u vreme začetka čovečanstva njega na Zemlji nije bilo. Naime kiseonik se na planeti prvi put pojavio pre tri milijarde godina, ali u znatno manjim količinama.

Naučnici dugo proučavaju kako su se tačno stvorili prvi ključni elementi živih organizama RNK, DNK i proteina. Molekuli koji su se spojili stvorili su genetski materijal, koji su kompleksniji od organskih materija kakvi su bili na Zemlji pre tri milijarde godina, a veruje se da je RNK bila prva koja se pojavila.

Bener pojašnjava kako samo dodavanje energije poput toplote ili svetlosti ovoj mešavini bazičnih organskih molekula ne dovodi do nastanka RNK, nego katrana. On dodaje kako elementi poput bora i molibdena mogu uticati na to.

"Život na Zemlji teško bi se razvio jer bi bio pod vodom koja bi bila korozivna za formiranje RNK, a minerali koji bi bili potrebni za stvaranje vrlo brzo bi se rastvorile" izjavio je Bener

Bor kao element je prilično redak na Zemljinoj kori, a analiza meteorita sa Marsa pokazala je kako je na njemu bilo bora. Veruje se i da je tamo bilo oksidiranog molibdena, odnosno da je bilo dovoljno suvih područija na kojima su se mogli formirati minerali u većim količinama.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala