Najzanimljiviji sajt Balkanapovrsina crvene planete mars

Nakon puta dugog godinu i po dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), grupa gljivica koje su sakupljene sa Antarktika, pokazale su da mogu da se prilagode uslovima na Marsu ...

Više od polovine ćelija ostalo je živo tokom izlaganja marsovskim uslovima, što je pokazalo da je život na Crvenoj planeti - Marsu moguć piše portal klix.ba!

Uzorci gljivica pomogli su istraživačima da procene opstanak i stabilnost mikroskopskih živih oblika na ovoj planeti.

Naučnici su uzeli uzorke gljivica Cryomyces antarcticus i Cryomyces minter sa suvog dela Arktika. Ova stvorenja sposobna su da prežive surove uslove poput leda, snega i ekstremnih vetrova.

gljivice sa svemirske stanice

Istraživači su ih stavili u platformu EXPOSE-E koja simulira ekstremne svemirske uslove, poput onih koji su na Marsu. EXPOSE-E je razvila Evropska svemirska agencija koja je poslata na ISS.

Arktičke gljivice su izložene marsovskim uslovima na 18 meseci (95 odsto CO2, 1,6 posto argona, 0,05 odsto kiseonika, 2,7 odsto azota i 370 delova na milion H2O pri pritisku od 1.000 Paskala).

Neki uzorci su izloženi i ultraljubičastom zračenju, sličnom na Marsu, koje je veće od 200 nanometara, a drugi uzroci su izloženi slabijem zračenju. Nakon 18 meseci otkriveno je da su mnoge ćelije preživele.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala