Najzanimljiviji sajt Balkana


Ako ne znate evo prosečan čovek u jednom minutu trepne oko 15 puta.Dok Australijanac Fergal Fleming može malo više da zuri u jednu tačku i da ne trepne poprilično dugo!...

Netrepćući je došao do pobede u čudnom mora se priznati takmičenju "So You Think You Can Stare"Fergal Fleming  zurio je u jednu tačku netremice skoro neverovatnih 41 minut!

Fleming je najduže bez treptanja neprekidno gledao jednu tačku, i odneo pobedu.Osećaj koji je uporni momak iskusio nakon ovog događaja opisao je kao „tetoviranje očne jabučice", u šta ne treba sumnjati, jer se oko tokom dugog perioda bez treptanja poptuno osuši i javljaju se bolne senzacije.

Ukoliko je vani na primer vetrovito( kada smo vani) ili smo u zadimljenoj prostoriji,broj treptaja oka znatno se povećava.Ovaj nevoljni refleks se dešava radi sprečavanja isušivanja očne jabučice. Kapak i trepavice takođe funkcionišu kao zaštita od prašine ili trunja.


Postoji i psihološki uzok povećanju ili smanjenju broja treptaja.Ukoliko pažljivo slušamo ili smo koncentrisani na neki posao, trepnućemo upola manje puta nego obično.S druge strane, čak i tokom čitanja, kapci će nas otkriti da li smo pažljivi. Naime, ukoliko nismo fokusirani, a pogled je na tekstu, broj treptaja biće uobičajen.
izvor.rts.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala