Najzanimljiviji sajt Balkana

Prvo odmah da vam kažemo šta je, a posle ćemo vam reći kako je nastalo staklo? Šta je staklo?Staklo je amorfni (nekristalni) tvrdi materijal obično izbrušen i providan, napravljen u najvećem delu od silicijuma i baza spojenih na visokoj temperaturi. ...

Staklo sadrži najčešće silicijumski pesak, sodu, okside alkalnih metala i krečnjak. Čisti silicium dioksid ima topljenje na oko 2000 stepeni Celziusa, pa bi bilo jako neekonomično topiti ga na toj temperaturi.

Staklo se uglavnom sastoji od amorfnog silicium dioksida. Čist silicium dioksid ima topljenje na oko 2000°C, pa bi bilo jako neekonomično topiti ga na toj temperaturi.Staklu se mogu dodavati primese koje ga boje, ili ga čine prozirnim odnosno neprozirnim.

Prilikom proizvodnje stakla dodaju se sledeće dve materije koje olakšavaju izradu stakla:
soda (natrijum karbonat - Na2CO3)
krečnjak (kalcijum karbonat - CaCO3)


Dodavanjem sode snižava se tačka topljenja na oko 1000 stepeni celzijusa, ali time staklo postaje topljivo u vodi (vodeno staklo), pa se to sprečava dodavanjem krečnjaka (koji otpuštanjem ugljen dioksida prelazi u kalcijum oksid - CaO).

Osim osnovnih sirovina u proizvodnji stakla često se koriste i sredstva za bojanje, poput oksida i karbonata drugih metala.

Obično staklo se koristi se za izradu prozorskih stakala, zatim kao staklo za ogledala i razno stakleno posuđe. Sastav mu približno određuje formula Na2O x CaO x 6 SiO2. Takvo prozorsko staklo se koristi od 18. stoleća.

Kristalno staklo je najpoznatije i dobije se ako se kalcijev oksid djelomično zameni olovnim(II) oksidom (PbO). Teško olovno staklo ima veliki indeks loma svetlosti, pa se koristi za izradu leća, kristalnih čaša, vaza i drugog.

Vatrostalno (natrijevo borosilikatno) staklo se koristi u hemijskom laboratoriju, neosjetljivo na promene temperature i kemijske reagense.

Kvarcno je staklo otporno na brze promjene temperature, a izrađeno od čistog silicijeva dioksida. Upotrebljava se za izradu kemijskog pribora koji mora podnijeti nagle promjene temperature (npr. lončići koji su otporni na brze promjene temperature), a kako propušta ultraljubičasto zračenje, upotrebljava se i u kvarcnim svjetiljkama. Napravljeno je od čistog SiO2.

Istorija stakla se može pratiti sve do 3500. godine pre Hrista, otkad se u Mesopotamiji proizvode stakleni predmeti.
staklena ploča stakloPoreklo obrade stakla

Prirodno nastalo staklo, naročito ono vulkanskog porekla, uveliko su pravile civilizacije kamenog doba, po pravilu za izradu jednostavnih,ali vrlo oštrih alata za sečenje i rezanje. Postojala je i intenzivna trgovina ovom tada traženom robom. Ali prvo ljudskom aktivnošću dobijeno staklo nastalo je u obalnom području severne Sirije, u Mesopotamiji i drevnom Egiptu.

Istorija obrade stakla po kulturama

Indija

Razvoj obrade stakla na prostoru južne Azije počinje oko 1730 pre Hrista. Radi se o nalazu perli od crveno smeđeg stakla, prvom egzaktno datiranom nalazu ove tehnologije kod civilizacija doline Inda.

Kina

Starim se kineskim staklom smatraju svi predmeti proizvedeni pre Qing dinastije (1644-1911). Staklo je u kineskoj istoriji, ako ga uporedimo sa metalom ili keramikom imalo sporednu važnost u istoriji zanatstva i umetnosti. Najstariji arheološki nalazi stakla vezani su za Zhou dinastiju (1046 pre Hrista do 221 pre Hrista).


Rimljani

Stakleni predmeti otkriveni su širom Rimskog carstva, kako u kućnom, ukopnom i manufakturnom kontekstu. Korišćeno je pre svega za posude, ali i za mozaik i zastakljivanje prozora.

Anglosaksonski svet

Anglosaksonski su stakleni nalazi nađeni širom Engleske, kako na nalazištima vezanim uz naselja tako i na onim grobnog konteksta. Staklo je korišćeno u izradi velikog broja predmeta, poput posuda, perli, prozorkog stakla, a korišćeno je i u izradi nakita.

U 5. veku nakon kraha rimske vladavine, dolazi i do značajnih promena u upotrebi stakla. Iskopavanja rimsko britanskih nalazišta donela su i dosta staklenog materijala, što je u kontrastu sa anglosaksonskim razdobljem kada količina staklenih predmeta drastično pada.

Na kraju da vam kažemo i to da je Venecija je jedan od napoznatijih gradova po pravljenju predmeta od stakla.!

Veoma vešti i uvežbani umetnici koji prave različite predmete od stakla objašnjavaju da ovom profesijom se treba veoma dugo baviti da bi se dostigla savršena veština i umeće. U Veneciji se nalazi više od dve stotine radnji i oko tri stotine radionica koje prodaju i proizvode staklo, počev od ogromnih vaza do minijaturnih figura različitih boja.

izvori :Opušteno.rs / Zanimljivostidana.com
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1