Najzanimljiviji sajt Balkana

veliki kanjon reke Kolorado  SADVeliki Kanjon ili Grand Canyon reke Kolorado, u američkoj državi Arizona, jedan je od najvećih kanjona na svetu i prirodnih fenomena - lepota na planeti Zemlji. Na pojedinim mestima on izgleda kao čarobni grad sagrađen od stena, ....

sa hramovima, kulama i dvorcima raskošnih boja.

Grand Kanjon ili u prevodu Veliki kanjon je stvorila reka Kolorado do vrtoglave dubine od 1,7 km, dugačak je 446 km i prosečno širok 16 km (širina se kreće od 0,2 km do 29 km). Na nekim je mestima kanjon Kolorada gotovo dva kilometra dubok, a širok je između 7 i 30 kilometarVeliki kanjon se nalazi u severozapadnoj Arizoni, SAD, a proteže se od severne Arizone do Velikih klisura blizu granice sa Nevadom. I nalazi se na nadmorskoj visini između 1.500 i 2.600 metara.


Veliki kanjon Kolorada je otkrila španska ekspedicija, još 1540. godine. Međutim, zbog veoma nepristupačnog terena, u to vreme nije bilo moguće u potpunosti istražiti kanjon. Trebalo je da prođe više od tri veka da bi sa raspoloživom tehnikom bile stvorene mogućnosti za detaljnije istraživanje kanjona.

Veliki kanjon Kolorada (engl. Grand Canyon) nije najdublji (engl. Kali Gandaki Gorge u Nepalu je mnogo dublji), niti najveći kanjon na svetu (engl. Capertee Valley u Australiji je oko 1 km širi i duži)  Ipak, Veliki kanjon je poznat po svojoj vizuelno zapanjujućoj veličini i svom složenom pejzažu.

Voda reke Kolorado je tokom hiljada godina uticala na ovu veličanstvenu klisuru. Tek kad se osmotri činjenica da je kanjon na mnogim mestima urezan u čvrstu stenu, može se zamisliti koliko je golema snaga vode. Čak i danas, iz godine u godinu, brza reka Kolorado sve više produbljuje kanjon.
veliki kanjon reke Kolorado  SADReka je sa dubljenjem Grand Kanjona započela tek pre 6 miliona godina. Pretpostavljalo se da je reka tokom dugog perioda izbušila svoj put sve do današnje dubine, ali utvrđeno je da se reka danas nalazi tu gde je i oduvek bila, na 600 metara nadmorske visine.

Jednostavno rećeno Veliki kanjon je rezultat velike erozije, vulkanskih erupcija, naslaga lave i proticanja reke Kolorado. 

 Što se reka dublje urezuje u visoravan da bi činila kanjon, to više ogolićuje stenovite zidove kanjona, koji na taj način, svojim postojanjem, pričaju priču o Zemlji, priču staru stotine miliona godina.

Na dnu kanjona, pored reke, vidi se stara kristalna stena. To je zatrpani ostatak nekadašnjeg planinskog lanca koji se prevrnuo i kojeg su istrošile atmosferske sile i voda. Stvaranje i propadanje ovog planinskog lanca, pre mnogo miliona godina, otkriveno je samo zahvaljujući eroziji Velikog kanjona.

U osnovi ovog zatrpanog planinskog lanca leže naslage kremena, peščenjaka i vapnenca. Ti su se materijali taložili godinama kad su okeanske vode sa istoka i zapada poplavile ovo područje i kad su se stvarali i nastajali čitavi planinski venci.

Te sastav stena u kanjonu ukazuje i na mogućnost da je ovaj region nekada bio dno mora.

Da su nekada velike okeanske vode zaista prelazile preko ovih stena, dokazuju fosili morskih algi, školjki i riba.Veliki kanjon svake godine poseti više od pet miliona ljudi, koji osete veliko strahopoštovanje pred samom njegovom veličinom i lepotom.

Zanimljivo je da kada je podignuta brana na Koloradu 1963. godine, nedaleko od ovog predela, gotovo da je prekinut prirodni dotok vode i peska u kanjon.

Američka vlada je tada sprovela projekat kojim je više od 380 milijardi litara vode pušteno sa brane i time sprečila ugrožavanje lepote ovog turističkog i prirodnog čuda Arizone. Veštačka poplava je donela sve prirodne elemente potrebne za održavanje eksterijera Velikog kanjona.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Nova rublika KAKO

 Na našem sajtu još jedna
nova rublika "Kako..."

Nadamo se da će vam rublika "kako "
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi saznati i naučiti nešto novo,
a stariji obnoviti svoje znanje
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1