Najzanimljiviji sajt Balkana

konj beliU narednom tekstu ćemo pokušati  vam dati odgovor kako su pripitomljeni konji?...Malo je životinja koje su odigrale tako značajnu ulogu u istoriji čovečanstva kao što su to konji. Konji su bili veoma korisna životinja u vreme ratova i oružanih sukoba kao i u mirnodopskim uslovima ....


Šta bi bez konja mogla uraditi nomadska plemena, vojske osvajača, vitezovi i vojnici celog sveta za posljednjih nekoliko hiljada godina?


Inače, konji su krupne domaće životinje sa velikom glavom i dugim ekstremitetima. Veličina i masa variraju; dužina od glave do repa je između 200 i 350 cm, rep je od 30 do 60 cm, a visina ramena im je od 100 do 160 cm


Tokom poslednjih vekova područja nastanjena konjima bitno su se smanjila. Sve do kraja pleistocena bili su rasprostranjeni u velikim delovima Evroazije, Afrike i u SAD.

Na američkom kontinentu su iz nejasnih razloga divlji konji izumrli pre oko 10.000 godina. Naslućuju se razni razlozi, lov novodošlih ljudi, klimatske promene posle zadnjeg ledenog doba, neka bolest ili sadejstvo svih ovih faktora. I u zapadnoj Evropi su izumrli verovatno pre oko 10.000 godina.

U severnoj Africi i zapadnoj Aziji istrebljeni su u razdoblju antike. Do 20. veka održala se u Iraku i Iranu jedna populacija azijskog polumagarca. U istočnoj Evropi, poslednji divlji konji, tarpani, izumrli su u 19. veku.

Tragove prakonja, ili najstarijeg pretka konja, mogli bismo pouzdano utvrditi na milione godine unazad. Ali, pitanje je ko je prvi ukrotio konja, ovakvog kakvog ga mi danas poznajemo?

Na to pitanje je teško odgovoriti. Čovečanstvo zna da je praistorijskom čoveku konj bio jedan od glavnih izvora hrane. I da je to moralo biti davno pre nego što je uopšte došao na ideju da ga može upotrebiti za jahanje i za druge razne korisne stvari.

Najstarije crteže i rezbarije konja napravili su pećinski ljudi u Evropi pre otprilike 15.000 godina. Na tim crtežima konj liči na današnjeg mongolskog ponija.

Crteži i rezbarije konja sadrže neke oznake koje nagoveštavaju uzde, te je konj moguće već tada bio ukroćen i pripitomljen! Međutim, jednako tako je verovatno da su azijska nomadska plemena prva ukrotila i pripitomila konja, i da je iz Azije konj donet u Evropu i Malu Aziju.


Poznato je da je bilo konja i u drevnom Babilonu još 3.000 godina pre naše ere. Pošto je konj u svakom slučaju pripitomljen pre početka pisane istorije, veoma je teško odrediti poreklo bilo koje današnje njegove rase.

Najstarija i svakako najčistija rasa konja za jahanje svakako je arapska. Odgajana je najmanje petnaestog stoljeća! To su konji mala rasta, vitkih nogu i malenih kopita. Njihova leđa su kratka i jaka.
konj arapski                            arapski konj
Kad je Julije Cezar osvojio Englesku, i tamo je pronašao konje. U njegovo doba to su zaista bile male i otporne životinje. Kasnije, u zlatno doba vitezova, konji su uglavnom uzgajani tako da budu što krupniji i snažniji, i služili su u ratne svrhe.

A kad je pronađen barut, brzina konja je postala daleko važnija odlika od njihove snage i veličine, pa je stoga započeo uzgoj vrste konja poznatih danas i tada kao galopera.

Kako su se konjske trke sve više širile po svetu, počeo je uvoz konja i u Englesku, i to prvenstveno rasa iz Egipta, Turske i Irana. Savremeni konj je proizvod ukrštanja tih rasa.

Spomenimo i to da je punokrvni konj samo onaj koji je upisan u Opšti registar o porklu konja. Vođenje ovog registra započelo je u Engleskoj 1791. godine; u njemu podaci o poreklu konja datiraju čak iz 1690. godine!
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1