Najzanimljiviji sajt Balkana

Kornjača (kao simbol) je oduvek smatrana simbolom dugovečnosti, blagostanja i najveće moguće zaštite. Simpatični gmizavac sa oklopom koji naseljava našu planetu već duže od 250 miliona godina!..

Zato i ne čudi što se upravo "simoblizam kornjače" povezuje sa osobinamae poput izdržljivosti, determinisanosti, upornosti, stabilnosti i istinske mudrosti.


Ipak, ono na šta bi svaka kornjača mogla da bude više nego ponosna jeste činjenica da za ljude ona oduvek predstavlja simbol sveta, odnosno simbol planete Zemlje.

U kornjači Indijci vide sliku svemira i njegove postojanosti, dok njene noge simbolišu četiri strane sveta. Kada je grčka mitologija u pitanju, kornjaču srećemo u mitu o Hermesu, koji je od njenog oklopa sebi napravio liru na kojoj je mogao izvoditi čarobne melodije.


Na istoku je ona moćan feng šui simbol, a Kinezi je još nazivaju i “crnom ratnicom”, pa ne čudi što je (zajedno sa zmajem) upravo kornjača krasila zastavu carske vojske.

Iz svega ovoga lako je doneti zaključak da je i talisman u obliku kornjače jedan od najpopularnijih talismana plodnosti, zaštite, sreće i zdravog života. Kornjača kao simbol, donosi prosperitet, lagano ali stabilno poboljšanje u gotovo svakoj sferi života, a garantuje dugovečnost, istrajnost i povlačenje pametnih, mudrih poteza.

Simbol je sigurnosti, pravde, skromnosti i pobožnosti, a samim tim i velike i istinske duhovnosti koja čoveka ne napušta čak ni u najtežim trenucima.

Smatra se da njen oklop ima posebnu moć da čoveka zaštiti od nepredviđenih, iznenadnih loših događaja i opasnosti. Zaista, i sama pomisao na kornjačin oklop nam daje sliku majčinog krila i odbrane.

Najvažnija lekcija koju svako od nas može da nauči od kornjače jeste postizanje potpunog mira čak i u najvećem haosu. Svojim laganim, sporim pokretima, ona nas svakodnevno uči da je najbitnija stvar ostati priseban, nepokolebljiv, odan svojim potrebama i instinktima, čak iako svi oko nas propagiraju sasvim suprotno.

Kornjača kao da nije zainteresovana za “instant-rešenja”, ona je obdarena neverovatnim čulom mirisa što u prevodu znači da ona jednostavno ima nepogrešiv “njuh” za svet koji je okružuje. Zato i ne čudi što kornjače nisu ofanzivne životinje, one jednostavno kao da nemaju potrebu da išta dokazuju već prihvataju stvari onakve kakve jesu i nastavljaju da prate svoj svakodnevni ritam

Ne treba zaboraviti ni simboliku kornjačinog uvlačenja u oklop, što predstavlja jasnu asocijaciju bavljenja sobom, odnosno svojim unutrašnjim bićem.

Uvek imajte na umu da oklop kornjači ne predstavlja nikakvu teškoću, ona s njime ponosno korača gde god da krene, pa nas samim tim simbolično poziva da istražimo sebe u potpunosti, ne bismo li i mi dobili nešto od njene mudrosti i iskustva.

Pojava kornjače u snovima se uglavnom povezuje sa novom ljubavnom vezom koja, u zavisnosti od detalja sna, može simbolisati i manje neprijatnosti vezane za osećaj neuzvraćene ljubavi.

Ipak, najčešće se smatra dobrim znakom koji nagoveštava siguran napredak, a istovremeno ukazuje da imamo i sasvim solidnu zaštitu (što od porodice, što od prijatelja) na putu do cilja kome težimo.

Srećna budućnost, dobro zdravlje i postepeno poboljšanje uslova života takođe spadaju u njenu nadležnost, pa se čini da možete biti više nego zadovoljni njenom posetom u toku noći!

izvor:Simboli.rsDodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"(od 25.8.2019)
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1