Najzanimljiviji sajt Balkana

lisicaLisica je oduvek izjednačavana sa lukavstvom, podmuklošću i lažnim predstavljanjem. Ne čudi onda što svakoj iole promućurnijoj i mudrijoj osobi ljudi brzo dodele etiketu ovog “šumskog razbojnika”. ...

Činjenica je da je lisica jedna od najinteligentnijih životinja, a ako se tome doda i njena prkosna narav kojom vešto izmiče svim preprekama koje joj čovek postavlja – dobija se skoro ravnopravni “neprijatelj” sa kojim nije lako izaći na kraj.


Zanimljivo je da u mnogim mitovima lisica predstavlja životinju koja poseduje gotovo magične moći. Obično joj se pripisuje uloga glasnika, odnosno izaslanika, ali neretko se može čuti da je ona zapravo simbol pobede inteligencije i zdravog razuma nad sirovom, brutalnom silom.


U Kineskoj mitologiji povezana je sa zagrobnim životom, dok je Japanci povezuju sa duhovima kiše, pa se stiče utisak da je na istoku ova životinja zapravo simbol vitalnosti i zaštite protiv zla. Ne treba zaboraviti ni Kelte koji lisicu cene zbog mudrosti i pripisuju joj ulogu vodiča. Ovde je posebno na ceni njena inteligencija i snalažljivost u naizgled bezizlaznim situacijama.

Veština, okretnost, spretnost i dovitljivost, osobine su koje spadaju u nadležnost lisice. Iako je po svojoj prirodi ova životinja označena kao samotnjak, ona je istovremeno i odličan strateg koji se svake zime udružuje sa drugim lisicama i kreće u lov. Zato nas, na psihološkom planu, lisica može naučiti kako da na najbolji mogući način zaštitimo svoju privatnost, a da ipak ne ostanemo izolovani. Na tom putu se slobodno možemo poslužiti “lisičjim” potezima i odigrati lukavo, pažljivo, selektivno.

Lisica nas, u tom smislu, može naučiti da budemo smireni, tihi i strpljivi, da ne brzamo sa odlukama već sačekamo pravi trenutak u kojem će svi naši kvaliteti doći do izražaja. Takođe, ukazuje nam da je bitno slediti svoje urođene instinkte, odnosno da ne trebamo baš svima slepo verovati. Njena izreka bi, zato, bila – u se, i u svoje kljuse!

A kako i sama odlično poznaje tajne maestralnih spletkaroša, ona nas istovremeno upozorava na zamke koje vrebaju sa svih strana. Kontrola, odnosno samokontrola – čini se da je to jedna od najvažnijih lekcija koju čovek može da nauči od lisice!

Pojava lisice u snovima je uglavnom znak neke prepreke i manje opasnosti u vidu spletkarenja, ogovaranja, podmuklih radnji naših skrivenih neprijatelja, pa u tom smislu zahteva dozu opreza.

S druge strane, lisica može biti i znak naše domišljatosti i snalažljivosti, ali nam može (u zavisnosti od detalja sna) dati signal da je došlo pravo vreme za izolaciju i povlačenje. Ne moramo uvek biti u centru pažnje da bismo postigli zacrtano, ponekad i samoća zna da ponudi spasonosno rešenje!

izvor:simboli.rsDodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1